Това е 48-цилиндровото Kawasaki в Книгата на рекордите Гинес

Спекулира се, че може да стигне до 500 к.с., но това може да се установи само ако го купите, а очакваната му продажба цена е между 90 и 140 000 лева

Пламен Георгиев,
Tinker Toy мотори Гинес

, Bonhams

Tinker Toy

Р ядко може да се види мотоциклет, чийто цилиндри да са повече от пръстите на едната ви ръка. Най-известният модел с толкова цилиндри, колкото са пръстите на двете ви ръце, е Tomahawk с V10 от Viper. А това на снимката е Kawasaki с 48 цилиндъра, който бе направен, за да влезе в Книгата на рекордите Гинес.

Зад този проект стои Саймън Уайтлок, който толкова си пада по Kawasaki Triples, че събира толкова двигателя КН250, че ги нарежда в шест реда цилиндри и работен обем от 4,2 литра. Нарича творението си Tinker Toy.

Чудовищният двигател се нуждае от 125-кубиков мотор от скутер само да бъде стартиран, след това автомобилен алтернатор се грижи за захранване с електрицество. Никой не зная каква мощност генерира този агрегат, но на теория създателят му казва, че може да достигне 500 к.с. Трансмисията е от BMW К100. А теглото? Почти 590 кг, докато теглото на гигантския Honda Glod Ving 2024 е „само“ 386 кг.

Дали Tinker Toy въобще може да бъде управляван, това никой не може да каже. Но пък всеки има шанса да се пробва, стига да се включи в наддаването за него, което ще се проведе на търг на Bonhams на 21 април. Очакванията са този уникат да се продаде за сума между 90 и 140 хиляди лева.

Tinker Toy мотори и момичета Гинес