Със/без субсидия – електрическият „Москвич” разочарова, както и стандартният

Обвиняват за това тежката бюрокрация за получаване на въпросната субсидия

Пламен Георгиев,
Moskvich 3 Москвич

Москвич

П родажбите на електрическия „Москвич 3е” са по-ниски от очакваното. ”Електрическите кросоувъри не се купуват толкова охотно, колкото ни се иска”, съобщава ТАСС, позовавайки се на генералния директор на „КамАЗ” Сергей Когогин.

Продажбите му обаче „при всички случаи“ ще надхвърлят границата от две хиляди бройки през 2023 г., сигурен е Когогин. Дали? Все пак от началото на годината са продадени 1400 такива модела, което ще рече, че през последния месец трябва да бъдат пласирани 600 копия. Да не говорим, че от януари „Москвич” е продал общо само около 13 000.

Когогин смята, че основната причина за ниското търсене е забавянето на процеса на подписване на механизъм за специален инвестиционен договор (SPIC). В резултат на това субсидията за електрическите автомобили е получена едва през четвъртото тримесечие на годината.

Тук трябва да отбележим факта, че в Русия въобще се отпуска субсидия за закупуване на електромобил. Дори Русия, която води война и вероятно не е в особено добро финансово състояние, но дава субсидии. Да кажем ли, че България е една от петте страни в ЕС, която не дава никаква субсидия за електромобил? А сега министърът обмислял да обложи с 500 лв. всяка стара бричка, вкарвана в България (по около 350 000 годишно), като тези средства да се събират във фонд, който да подпомогне електрификацията на автопарка! Наистина ли?

Както и да е, ще се върна на руското (то е китайско) електрическо возило, което вече е в програмата, която дава възможност за получаване на 25% отстъпка (но не повече от 625 000 рубли, 12 500 лева). През есента отстъпката скочи до 35% (максимум 925 000 рубли, 18 500 лв.). Но да не забравяме, че стартовата цена на модела бе 100 000 лева! Даже и руското посолство в България ни го рекламира.

Въпросните „Москвич“ са ребрандирани китайски JAC, „събрани” в Русия. През следващата година руснаците искат да овладеят заваряването и боядисването на каросерии, а през 2026 г. - да се въведат руски мотори, батерии и други елементи.

руски автомобили Москвич