Sleeper: Вижте как това старо комби (W123) вдига 320 км/ч (видео)

Може да е стар на външен вид, но дизеловият двигател е отстъпил място на нещо друго

Mercedes W123 sleeper

Valtonen Motorsport/YouTube

В американската автомобилна попкултура има нещо, което се нарича sleepers. Обикновено това са много стари пикапи, от 50- и 60-те години, които изглеждат достойни само за моргата. Над под умишлено ръждивото купе (което само така изглежда) се крие много хром, „осмаци“, големи турбини и дори нитро системи. Собствениците на тези коли обикновено кръстосват улиците в щатските градове, където се закачат с наперени младоци, седящи в суперспортни автомобили и руси гаджета до тях. Упражнението е: дърпане на светофар. Сами може да се досетите, че ръждивите возила отвяват многократно по-скъпите от тях бегачки.

В Европа пикапите не са на почит, но старите комбита Mercedes са емблематични по редица причини. Те са надеждни и практични, някои дори ги наричат красиви (за последното ни е трудно да се съгласим). Със сигурност това, с което не са известни, са спортните им качества, просто нямат такива.

Но в този конкретен случай имаме класически sleeper. Според Engine Swap Depot, този стар Mercedes 300TD (W123), който оригинално е с 3,0-литров редови петцилиндров двигател, е скрил под предния си капак 4,0-литров редови шестцилиндров двигател Ford Barra с турбокомпресор. Зад този проект стои финландската Valtonen Motorsport, които са съчетали новия двигател с осемстепенна автоматична скоростна кутия.

Макар краткият видеоклип да започва с дино тест, тунинг ателието не казва какви са точните параметри на комбито. Но ни казва, че след леки промени са успели да ускорят автомобила до 322 км/ч.

Имало е известна нестабилност към края на пистата, но парашутът е помогнал да се уредят нещата в зоната на спиране. Точно така, парашут прочетохте.

sleeper Mercedes W123