Класическият автомобил е в пъти по-добра инвестиция от бетона в апартаменти

Цените на класиките през миналата година са нараснали с 25%, през последните 10 – със 185%

Пламен Георгиев,
Ferrari 290 MM 1956

, Getty

Ferrari 290 MM 1956

Х ората с много пари, които се чудят къде ди ги вкарат, ги бетонират в апартаменти в София (при това в квартали, в които има по един вход и изход, справка „Малинова долина”). Но да не се отплесваме по тема, която е различна от основния ни фокус.

Затова ще им дадем една идея на въпросните инвеститори: инвестирайте в класически автомобили. Те поскъпват повече от другите колекционерски продукти. Това показват данните на компанията Knight Frank. През последните 12 месеца цената на класиките е нараснала с 25%, а през последните 10 години – със 185%.

Ще напомним, че през миналата година най-скъпият автомобил в света стана Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé, който бе продаден на търг за 135 млн. евро. Ако цифрите са истина, то тази кола би следвало да е поскъпнала с 33 млн. евро, като правим уточнението, че тук сметката е прекалено опростена.

Ежегодният отчет The Wealth Report на консултантската агенция Knight Frank се разказва за предпочитанията на т. нар. ultra-high-net-worth individuals — хората с нетна богатство над $50 млн. Вярно, тези не купуват апартаменти с инвестиционна цел в Малинова долина, но и тук има доста такива хора.

Анализът включва обзор на пазара на недвижими имоти, движението на капиталите, покупателните навици и инвестициите. В частност са разгледани и „инвестиционните страсти”, в които се включват произведенията на изкуството, ювелирни украшения, колекционерски монети и автомобили.

Оказва се, че последните поскъпват най-бързо от часовници, мебели, брилянти, от повечето известни художници и най-скъпите бутикови вина.

Единствената по-добра инвестиция от автомобилите, но само в дългосрочен план, е покупката на редки уискита (+373%), например The Macallan The Reach за $300 000. Тук ще вметнем, че и Aston Martin, и Bentley имат специални серии, посветени на добрия малц.

 The Macallan Horizon

Newspress

The Macallan Horizon

През 2020 г. Aston Martin представи версията DBX Bowmore Edition и обяви, че ще бъдат направени само 18 екземпляра. На собствениците им е била предложена възможността да закупят малцовото Black Bowmore DB5 1964 на цена от 50 000 британски лири бутилката (има само 25 такива).

През лятото на 2021 г. Bentley и Mulliner лансираха специална версия Bentley Bentayga Hybrid по повод партньорството с The Macallan Estate. През миналата година двете марки показаха и уискито в хоризонтална бутилка Macallan Horizon.

любопитно автомобили търг аукцион инвестиции класически автомобили