Прогноза: след 30 години автомобилите ще се два пъти повече

Пламен Георгиев,
задръстване в София

Georgi Dimitrov

М обилността продължава да расте с все по-засилени темпове, съобщават анализаторите на Световната банка в „Отчет на световната мобилност 2017”. В следващите три десетилетия броят на автомобилите на земята ще се удвои и ще достигне 1,2 млрд., като основната част от тях ще бъде съсредоточена в един регион.

Докладът посочва, че още през 2030 г. ежегодният пътникопоток ще надхвърли 80 трилиона километра. Това ще е с 50% повече спрямо 2015 г.

През 2020 г. над 60% от световния трафик ще бъде съсредоточен в Азиатско-Тихоокеанския регион, Близкия изток и Африка.

Особено стремително ще нараства мобилизацията в Китай. През миналата година в Поднебесната империя бяха продадени 28,03 млн. автомобила, което грубо е около 30% от общите световни продажби, които възлизаха на 28,03 млн. леки автомобила. Ръстът на тази мобилизация поставя страната пред екологичен колапс, поради което Китай вече заяви, че ще въведе квотен принцип, според който ще задължи производителите една част от продукцията им да е от електромобили. Крайната цел е в даден момент да бъде забранена продажбата на автомобили с ДВГ.

Докладът на Световната банка посочва, че човечеството по света се движи в посока на постигане на устойчива обилност. Към днешна дата много хора нямат достъп до транспорт. Около 450 млн. човека в Африка, което е над 70% от селското население на континента, към днешна дата няма достъп до работа, образование и медицински услуги, тъй като не разполага с никакъв транспорт.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК

Това са най-надеждните марки коли според Consumer Reports

Бивш инженер на Ford патентова двигател с турбо на всеки цилиндър

Спечели цял уикенд с нова кола

Източник на статията: Vesti.bg

Отчет на световната мобилност 2017 Световна банка прогноза любопитно автомобили задръстване