Проблем: собствениците на EV на Острова плащат двойно по-високи застраховки

Застрахователните премии за електрически автомобили във Великобритания скочиха с 50% през 2023 г.

Tesla Model 3 катастрофа повреда

, iStock

Tesla Model 3

А втомобилните застрахователи във Великобритания са увеличили с 50% цената на застраховките на електрическите автомобили през 2023 г. В резултат на това собствениците на EV в страната вече плащат почти двойно повече застрахователни премии в сравнение със собствениците на конвенционални автомобили.

Застрахователите казват, че премиите се определят от разходите за искове и честотата им. От бранша споделят също, че исковете за щети след инцидент на електромобилите са с 35% по-скъпи от сравнимите ремонти на колите с ДВГ.

Напомняме, че именно високите разходи за ремонти бяха посочени като основна причина за спешното разпродаване на електромобили от автопарка на Hertz.

Застрахователните премии за електромобили са достигнали средно 1344 британски лири (приблизително 1570 евро) в края на 2023 г., съобщава Bloomberg. Застрахователите посочват няколко фактора, допринасящи за това увеличение, включително повишените разходи за ремонт, недостиг на механици, обучени за обслужване на EV, и удължено време за престоя на тези автомобили.

Времето за ремонт се увеличава, цената на резервните части се увеличава и вероятно виждате повече отписани електромобили [както сме свикнали да казваме – тотал щета], тъй като остатъчните стойности са особено ниски в момента“, коментира Карл Шукър, Howden Group Holding.

Високите застрахователни ставки оказват натиск върху пазара на електромобили, който показва признаци на забавяне. Европа, включително Обединеното кралство, изпитва криза от увеличението на разходите за живот, докато растежът на инфраструктурата за зареждане е в застой.

Въпреки че Tesla Model Y беше най-продаваният автомобил като цяло в Европа през 2023 г., пазарният дял на EV в Обединеното кралство не нарасна за първи път през последните години. Също така трябва да се отбележи, че американският кросоувър беше единственият напълно електрически модел в топ 30 на класациите за продажби на континента. Това е особено уместно тук, тъй като проучванията са установили, че електромобилите на Tesla струват повече за ремонт от повечето други електрически модели.

застраховки Великобритания електромобили застрахователни премии