Плановете са първите летящи таксита да полетят над Париж през 2024 г.

Плановете са това да стане по време на Олимпиадата във френската столица, проблемът са законовите регулации

Пламен Георгиев,
Volocopter Velocity eVTOL летящи таксита

Volocopter

В края на миналата седмица край Париж бе открито съоръжение за тестове на електрически летящи таксита. Плановете са френската столица да може да превозва пътници по въздух над града през лятото на 2024 г., когато ще се проведе Олимпиадата.

Центърът на летището в Пунтоаз комбинира пътнически терминал, площадка за излитане и кацане, зала за контрол на полетите и хангар.

По време на церемонията бе извършен и демонстрационен полет от германската Volocopter и техния Volocity – електрически въздушен апарат за превоз на пътници с вертикално излитане и кацане, познат под обобщаващото наименования eVTOL. Най-често ги наричаме летящи таксита.

Дирк Хоке, главен изпълнителен директор на Volocopter, е убеден, че могат да се справят със задачата да лансират превоза на пътници за Олимпиадата. Най-големият проблем ще е да се получат нужните законови разрешителни за това, съобщава Bloomberg.

Volocopter

В плановете влизат два въздушни маршрута по време на игрите: от „Шарл де Гол” и „Льо Бурже” до центъра на Париж, където летищната площадка за кацане и излитане ще бъде разположена на баржа в Сена. Втората линия е от лещите Сен-Сир край Версай до града.

Volocopter планира полетите да са до около половин час. Цента й е да стартира пътнически полети в Рим до края на 2024 г., след което да се пренесе в Сингапур, Маями и Лос Анджелис.

BTV, позовавайки са на „Фигаро”, пише, че цената на полета ще е 200 евро, но целта е тя да се изравни с цените на „Юбер”.

Velocity Volocopter летящи таксита летящи автомобили