PAL-V записа историческо постижение, продаде 100 от летящите си коли в Дубай

Може да лети на до 3350 метра и със скорост 160 км/ч, на който му стиска

PAL V Liberty летяща кола

PAL-V

М нозина са тези, които кроят планове за лансиране на въздушен транспорт с т. нар. eVTOLS (electric vertical takeoff and landing) дронове, но малцина са онези, които предлагат летящи автомобили като алтернативен транспорт. Единици са осмелилите се да купят нещо подобно, но това не важи за базираната в Дубай компания, която ще влезе в историята с поръчката на 100 летящи коли.

Те ще бъдат продадени на авиационния оператор Aviterra от нидерландската PAL-V. И макар Aviterra да е базирана в Дубай, летящите возила няма да летят само над емирството, а ще бъдат локирани в различни точки в Близкия изток и Африка.

Aviterra планира да използва летящата Liberty за т. нар. „last-mile solutions“ и регионални пътувания. Иначе клиентите ще могат да избират дали сами да управляват това футуристично возило, или да поверят това на друг човек.

Иначе за Liberty създателите й твърдят, че е първата истинска летяща кола в света. Тя представлява интересна кръстоска между конвенционален автомобил и жироплан.

Официално представяне като 2-местен наземен и въздушен транспорт, Liberty комбинира пробег от 1315 км на пътя с 500 км по въздух, като може да удвои този пробег с презареждане. Проектирана е да може да достига 3350 метра и до 160 км/ч.

PAL-V Liberty летящи коли