Осъдиха Ford да плати колосалните $1,7 млрд. за смъртта на възрастна двойка

Производителят ще обжалва, но решението на съдебните заседатели в щата Джорджия е опасен прецедент

Пламен Георгиев,
Ford F250

, Ford

2020 Ford F-250 (снимката е илюстративна)

О съдиха Ford да плати колосалните $1,7 млрд. обезщетение по съдебен иск, заведен заради смъртта на възрастна двойка. Става въпрос за дело от 2014 г., заведено от децата на двойкаjd, загубила живота си в катастрофа.

Мелвин и Вонсайл Хил умират през април 2014 г., когато техният пикап Ford F-250 (модел 2002 г.) се преобръща при катастрофа. Децата на двойката, Ким и Адам Хил, завеждат иск срещу Ford с твърдението, че покривът на пикапа е „опасно дефектен”.

Адвокатите на ищците предоставят доказателства за почти 80 подобни инцидента с преобръщане пред таван с пикапи Ford, при които покривите са сериозно увредени, което води до сериозни травми за пострадалите, съобщава агенция АР.

Адвокатите на ищците твърдят, че със сигурност ще последват и други смъртни случаи, тъй като „милиони от тези пикапи са по пътищата”.

От своя страна адвокатите на Ford, които ще обжалват присъдата, бранят честта на марката срещу обвиненията, че „Ford и инженерите му са действали умишлено и безразсъдно, със съзнателно безразличие към безопасността на хората, които се возят в техните автомобили, когато са взели тези решения относно здравината на покрива.“

обезщетение любопитно автомобили съдебен иск Ford