Официално: “Гинес” обяви нов рекорд за най-бързо шофиране назад (видео)

Подобри го автомобилният ентусиаст Скот Бърнър със своя Corvette С7

,
Corvette C7 рекорд Скот Бърнър

, NCM Motorsports Park

Скот Бърнър със сертификата на "Гинес" и рекордьора Corvette C7.

К нигата за световни рекорди “Гинес” официално призна Скот Бърнър за човека, който държи световния рекорд за най-бързо изминаване на миля (1,6 км) на заден ход с автомобил - 75 секунди.

А автомобилът е Corvette C7 от 2017 г., достигнал 85 км/ч максимална скорост (72 км/ч средна).

Шотландецът Бърнър го постави на 15 юни 2022 г. в Боулинг Грийн, Кентъки. Това може и да не изненада познавачите, защото там е пистата на Националния музей на Corvette.

Изборът на трасе е важен, тъй като, за да атакува върхово постижение Бърнър трябваше да осигури присъствието на независима трета страна, която да извърши редица проверки. Като например сравнително равна отсечка. Тя със сигурност не бива да е под наклон надолу.

Бърнър започна да публикува своите подвизи с шофиране назад през 2020 г., когато започна да публикува видеоклипове в YouTube. Той започна със собствения си Nissan 370Z от 2016 г., който разви до максимална скорост 72 км/ч и бързо мина на други автомобили.

Във видео с по-ранен опит с бял Corvette С7, той съобщава, че типът на возилото има значение. Той обясняваше, че коли с автоматични скорости очевидно имат ограничител на скоростта на заден ход. Докато тези с “ръчка” са ограничени само от оборотите на автомобила.

В рамките на три теста Corvette успя да запише най-добро време от 75,18 секунди. Това възлиза на средна скорост от 72 км/ч. Достигната максимална е 85 км/ч. Най-впечатляващото е, че Бърнър счупи предишния върхов стандарт от 97,02 секунди с повече от 20 сек.

За нас в NCM Motorsports Park е чест, че шотландецът Скот Бърнър се опита да постави световния рекорд на “Гинес” за най-бърза миля на заден ход на нашата писта, каза Грег Уолдрон, изпълнителен директор на NCM Motorsports Park. - Няма по-добро място в света за постигане на този рекорд от Corvette, отколкото в дома на Corvette.“

Скот Бърнър Гинес Corvette Grand Sport световен рекорд каране назад Chevrolet Corvette C7