НАСА си избра превозвач - фирма за електрически ванове

Те няма да летят до Луната, ще бъдат ползвани в центровете на агенцията

,
Canoo LV

Canoo

Д а си превозвач на НАСА - това звучи гордо. След конкурс, в който попаднаха няколко фирми и имаше повече от едно “сито”, Американската космическа агенция се спря на компанията Canoo, която прави електрически ванове и пикапи.

Тя ще достави такива за последната програма, с която се планира хора отново да стъпят на Луната.

Важно уточнение: самите автомобили няма да ходят в Космоса, те ще бъдат ползвани да обезпечат дейностите тук, на Земята, и да превозват астронавтите, докато се качат на кораба за пътуването “там горе”. Трябва да могат да ги издържат с костюмите им.

Доставките на автомобилите трябва да започне през юли догодина. Реклама си е да си “превозвач” на НАСА, така в автомобилната и космическа сфери новината е от значение.

Возилата ще заминат за базите на НАСА в Арканзас и Оклахома. Те ще бъдат варианти на модела LV, който виждате на снимката. През 2023 г. от него ще бъдат произведени между 14 и 17 хиляди броя в различни модификации.

Canoo LV е с пробег от 420 км, благодарение на 80-киловатова батерия. Максималната му мощност е 350 к.с. Цената стартира от 34 750 долара и може да достигне $49 950. Батериите са на Panasonic, с която Canoo има договор.

НАСА възнамерява да осъществи проекта с хора на Луната не преди 2025 г. Преди това ще се направят няколко полета около нашия спътник - с и без екипажи. Така че колите на Canoo ще навъртят доста километри из базите на агенцията.

По скафандрите работи SpaceX, а луноходът се прави от General Motors и Lockheed Martin. Той ще бъде с автономно управление.

Canoo

астронавти Луна НАСА Canoo LV Canoo