NASA даде задание на три фирми да направят лунен „автомобил“

Надпреварата за изследване на Луната ще е и на четири колела, лунният ровър е за астронавтите от програмата Artemis

луноход Artemis Луната лунен ровър

Astrolab

NASA гласува доверие на Intuitive Machines, Lunar Outpost и Venturi Astrolab, измежду чиито проекти ще бъде избран лунният превоз за астронавтите от изследователската програма Artemis. Трите компании са в надпревара за поръчки с потенциална стойност $4,6 млрд. през следващите 13 години.

Всяка една от компаниите ще разработи свой Lunar Terrain Vehicle (LTV), който трябва да помага на лунните изследователи на южния полярен район на естествения спътник на Земята.

Смята се, че районът крие замръзнала вода, което се посочва като една от причините Американската космическа агенция да изгради базовия си лагер именно там.

Трите избрани финалиста трябва да проектират превозно средство, което да може да побира двама астронавти със скафандри, както и да се справя с предизвикателния терен. Возилата трябва да могат да се управляват и дистанционно, за да може NASA да продължи да ги използва дори когато астронавтите не са на Луната.

Следващата стъпка пред компаниите е едногодишно специално проучване за разработване на система, която да отговаря на изискванията на НАСА. След това Агенцията ще поиска демострационна мисия, за да може да прецени и избере финалиста, който да бъде направен и подготвен за Artemis V.

„Ще използваме LTV, за да се придвижваме до места, до които иначе не бихме успели да стигнем пеша, увеличавайки способността си да изследваме и да правим нови научни открития“, казва Джейкъб Бличър, главен научен изследовател в Exploration Systems Development Mission Directorate в централата на НАСА във Вашингтон.

Intuitive Machines наскоро влезе в медийното полезрение, след като стана първата частна компания, която приземи космически кораб на Луната. Това беше и първият лунен спускаем американски апарат, който достигна повърхността на Луната след над 50 години.

Програмата Artemis на НАСА има за цел да създаде устойчиво присъствие близо до Луната, което да се използва за отправна точка към голямата цел: подготовка за пътуване на човека към Марс.

Инициативата стартира, след като бившият вицепрезидент Майк Пенс предизвика НАСА да изпрати хора на Луната до 2024 г. Оттогава мисията Artemis II беше отложена за септември 2025 г., а мисията Artemis III за кацане на Луната сега е планирана за септември 2026 г.

луноход Artemis Луната лунен ровър