Мини сериалът за възхода, падението и драматичното бягство на Карлос Гон е готов

Навремето списание Time постави Гон пред Бил Гейтс в класация на 15 най-влиятелни бизнесмени в света

Пламен Георгиев,
Карлос Гон

Nissan

К арлос Гон, един от най-влиятелните мениджъри в световния автомобилен бизнес, завърши царуването си с арест в Япония, а след това бивша Зелена барета го изкара от Страната на изгряващото слънце в калъф на музикален инструмент. Тази драматична история получи това, което заслужаваше: мини сериал от четири епизода, дело на Apple TV+.

Историята на Карлос Гон е невероятна в смисъл, че това е Шекспирова трагедия, в която имаме архетипен трагичен герой, когото всички искат да подкрепят, но знаят, че предстои влакова катастрофа“, казва Шон Маклейн, продуцент-консултант на мини сериала на Apple TV+ и репортер на Wall Street Journal.

Първият епизод на “Wanted: The Escape of Carlos Ghosn” бе излъчен в петък. В четири серии ще бъде проследена историята на Гон от детството му до изкачването на върха на автомобилната индустрия. А този път е особено впечатляващ, след като списание Time поставя Гон пред Бил Гейтс в своя класация на най-влиятелните изпълнителни директори в света.

Режисьор на поредицата е Джаймс Джоунс, който отива в Ливан, където е убежището на Карлос Гон, за да разговаря с него и съпругата му Карол пред камера.

Напомняме, че Калос Гон избяга от Япония през 2019 г., където бе под домашен арест. Той се обръща към Майк Тейлър, бивша Зелена барета, който го скрива в голям музикален калъф с дупки в него за дишане, така го натоварва на частен самолет.

Роденият в Бразилия Гон се укри в Ливан, който няма договор с Япония за екстрадиция. Той отрича финансовите обвинения на японските власти, определяйки съдебната система в страната за несправедлива.

В мини сериала се разказва и за японската съдебна система, критиците на която определят като „заложническо правосъдие”, позволявайки разпити на заподозрени с дни, без да се позволява присъствието на адвокат, докато задържаният пребивава в изолирана затворническа килия. Процентът на осъдителни присъди от 99% повдига въпроси за насилствено извличане на признания.

Обвиненията срещу Гон са за финансови измами. От своя страна обвиняемият твърди, че делото срещу него е било скалъпено в борба за власт в заседателната зала на Nissan и поредицата наистина показва заговор от служители на Nissan да се отърват от Гон, защото се страхуват от сливане с Renault.

Наскоро Гон обяви, че ще съди Nissan за $1 млрд. Очевидно сагата въобще не върви към приключване.

Източник на статията: apnews.com

Карлос Гон