Босът на Nissan е следял втория по веригата с камери в дома му

За да се отърве от него (което и стана), но по-интересното е, че според закона не е направено нищо нередно

Nissan Ашвани Гупта Макото Учида

, Nissan

Ашвани Гупта (ляво) и Макото Учида (дясно)

И ма епизоди от „Наследници”, които са не толкова интензивни спрямо корпоративната драма, която в момента се разиграва в най-високите етажи на властта на третия по големина производител на автомобили в Япония. Главният изпълнителен директор на компанията е обвинен в шпиониране на втория в командната верига, за да получи предимство пред главния оперативен директор, за когото се смяташе, че бави преговорите с Renault.

Разследване, проведено от американска адвокатска кантора, установи, че Nissan е инсталирал камери в дома а Ашвани Гупта, бившият вече главен оперативен директор, за да може екипът по сигурност на компанията го следи, пише Autonews.

Твърди се, че заповед за това наблюдение е дал главният изпълнителен директор на Nissan, Макото Учида.

Гупта е бил помолен да подаде оставка в резултат на личното му поведение. Хора, запознати с въпроса, коментират, че искането е свързано с обвинение в тормоз, отправено от служителка срещу главния оперативен директор. Доста нагласено звучи, не мислите ли?

Макар разследването да не стига до заключение относно валидността на обвинението срещу Гупта, то заключава, че Nissan е използвал властта си по произволен начин. Установено, че около входа на дома на Гупта са поставени два комплекта охранителни камери. Единият от частна охранителна фирма, а другият от вътрешната сигурност на Nissan, за да наблюдава главния оперативен директор.

Ето я и изненадата: Nissan вероятно е имал право да наблюдава Гупта. Съгласно японското законодателство компания може да наблюдава комуникациите на корпоративни телефони и компютри и да разследва поведението на служител извън офиса, за да защити бизнес интересите си, казва Акира Такеучи, адвокат и сертифициран експерт по измами в Токио, подчертавайки, че говори като цяло, а не за Nissan.

Гупта, който преди беше смятан за вероятен наследник на главния изпълнителен директор, вече не изпълнява длъжността си на главен оперативен директор на Nissan. Компанията обяви тази седмица, че неговата роля няма да бъде заета от друг изпълнителен директор, а вместо това ще бъде съвместявана от няколко служители, за да „въведе по-плоска и гъвкава структура на ръководство“.

Предполага се, че цялата тази сага е в резултат на това, че Гупта се противопоставял на сделката с партньора Renault, което не се харесвало на Учида. Японският автомобилен производител трябваше да купи 15% от подразделението за електрически автомобили Ampere, което се отделя от френския автомобилен производител.

Съобщава се, че висши ръководители на Renault също са гледали на Гупта като пречка за сделката. Сега изглежда те ще могат да финализират условията на сделката без съпротива.

Шпионската сага ще налее вода в мелницата на адвокатите на Карлос Гон, който съди Nissan за $1 млрд. Той твърди, че Nissan са му спретнали постановка, за да го отстранят преди години, когато той искаше Renault да изкупи Nissan.

шпионска сага следене Ашвани Гупта Nissan