Милиардерите също плачат, създателят на Nikola ще лежи доживот в затвора

Тревър Милтъл бе осъден за пет седмици, той е виновен по три от четирите обвинения срещу него

Пламен Георгиев,
Nikola Tre BEV камиони

, Nikola Motor

Nikola Tre BEV камиони

„Борба с престъпността”, „съдебна реформа”, „главен прокурор”. Като чуя някое от тези словосъчетания, тръпки ме побиват. А опре ли се до справедливост в съдебната зала, знаем, че всичко е загубено.

В САЩ нещата са леко по-различни. Там богатите са много, милионерите хиляди, милиардерите стотици, но съдебната система (поне в този случай) работи. Нека не се захласваме по нея, но усещането за справедливост някак си е доста силно, когато разбереш, че само за пет седмици е осъден милиардер. При това той вероятно ще прекара остатъка от живота си зад решетки.

Става въпрос за Тревър Милтън, основател на Nikola Corporation. Срещу него бяха заведени четири обвинения, по три от които бе признат за виновен. Всяка от тях му носи между 20 и 25 години ефективна присъда.

По време на процеса, прокурорите изградиха дело, че Nikola е излъгал, че е построила революционен камион, който на практика е бил маскиран камион на General Motors с логото на Nikola. Представени бяха и доказателства, че Nikola манипулирали промо видеата, за да крият проблемите на своите продукти.

На свидетелската скамейка седна и главният изпълнителен и главен финансов директор Ким Бради, който заяви, че основателят на компанията се е фокусирал основно върху цената на акциите на Nikola на борсата. Бради свидетелства, че, когато цената пада до $5 през първия ден на публично предлагане на компанията на борсата, Милтън си е помислил, че Nasdaq се е повредил.

Това дело се използва и като назидание за останалите, които смятат, че могат да лъжат в особено големи размери и да им се размине.

Тревър Милтън Nikola Nikola Motors