Създателят на Nikola Motor е аналог на Ружа Игнатова

Прокуратурата в делото срещу Тревър Милтън го обвинява, че той е станал милиардер, лъжейки инвеститорите си

Пламен Георгиев,
Nikola Tre BEV камиони

, Nikola Motor

Nikola Tre BEV

П реди точно година стана ясно, че Тревър Милтън, създател на стартъпа Nikola Motor, е обвинен в измама по четири точки: две обвинения за машинации с ценни книжа и две за машинации с използване на електронни средства. Милиардерът е заплашен от конфискация на имуществото му с „тъмен” произход, като вероятно става дума за сума над $1 млрд., която той е спечелил след първата публична продажба на акции на Nikola през юни 2020. Но над него тегне и заплахата от 25-годишна присъда в затвора.

Прокурорите по делото срещу Милтън го обвиняват, че той е станал милиардер, след като е излъгал инвеститорите си за технологията на компанията. Това реално го поставя до Ружа Игнатова, която натрупа огромни пари чрез пирамидална схема с криптовалута.

Той е излъгал, за да подмами невинни инвеститори да купят акции на компанията му“, казва помощник-прокурорът на САЩ Николас Руус пред съда в Ню Йорк. „На гърба на онези невинни инвеститори, погълнати от лъжите му, той стана милиардер буквално за една нощ.“

Твърди се, че 40-годишният бизнесмен е направил неверни изявления относно напредъка на Nikola в разработването на своите водородни и електрически технологии. Прокурорите твърдят, че изявленията, направени в социалните медии и в подкасти от Милтън, са били насочени към инвеститори на дребно, които впоследствие са инвестирали в компанията по време на COVID-19.

През декември Nikola се съгласи да плати $125 млн. за уреждане на исковете на Комисията за ценни книжа и борси на САЩ, че компанията е измамила инвеститорите, като ги е заблудила относно своите технологии, продукти и перспективи.

Адвокатът на Милтън, Марк Мукаси, казва, че клиентът му просто е изразявал визия за бъдещето на камионите и че не е заблуждавал инвеститорите.

Nikola Nikola Motors Тревър Милтън измама