Колекционер купи 8 Bugatti-та, две за себе си, шест за децата

Когато имаш толкова много пари, че не знаеш какво да правиш с тях. Компании като Bugatti са живи заради такива хора

Пламен Георгиев,
Bugatti

Bugatti

И ма хора, за които Ferrari, Lamborghini, McLaren, Pagani и Koenigsegg са прекалено… масови. Ще ви разкажем точно да такъв случай. Компанията от Молсхайм не разкрива самоличността на очевидно супер богатия си клиент, но събитието по предаването на автомобилите е супер специално.

То се е провело в Шато Сен-Жан (Chateau Saint-Jean), където преди години Еторе Бугати, създателят на марката, приема клиентите си и предава автомобилите им.

Придружен от шестте си деца, колекционерът взима два много специални модела. През 2019 г. Chiron Super Sport 300+ привлече световното внимание, преминавайки за пръв път границата от 300 мили/ч, постигайки 490 км/ч. Зад волана е Анди Уолъс, който изглежда приятелски отношения с въпросния клиент, затова и фирменият пилот на Bugatti е този който стартира 8,0-литровия W16 двигател. От този модел са направени 30 бройки, затова и изброените в началото марки изглеждат като ширпотреба.

А какво да кажем за Veyron Grand Sport Vitesse World Record Edition? През 2013 г. той стана най-бързият открит автомобил в света, развил 409 км/ч със своите 1200 к.с. От този модел има само 8 бройки, като тази конкретно е със сертификат от La Maison Pur Sang.

 Bugatti Baby II

Bugatti

Bugatti Baby II

За да не се цупят шестимата му наследници, все един от тях получава по едно Bugatti Baby II, боядисан в оранжево, бяло, зелено, жълто, червено и синьо. Става въпрос за умалено копие в мащаб 1:2 на Type 35. Захранва се от литиево-йонна батерия и електромотор с мощност 13 к.с., които може да ускори модела до 70 км/ч.

Целият тираж на Baby II от 500 бройки (колкото е и на оригинала) е продаден. Клиентите могат да избират между три версии: базова с композитно купе, Vitesse с купе от карбон и Speed Key, както и Pur Sang с алуминево купе и Speed Key. Така че не е изненада, че цената на тази детска количка започва от 30 000 евро.

любопитно автомобили Bugatti Chiron Bugatti