Класираха най-безполезните опции в автомобила

За някой безсмислени, за друг – задължителни, но в общия случай – начин за правене на пари от производителите

Пламен Георгиев,
Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

, Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

К олкото и недоволни да са определени водачи от една или друга опция, има такива, които ценят същата особено високо. Доказва го поредното проучване на тема опциите в автомобила, което публикува американското издание SlashGear. То е проведено сред 600 шофьори.

На въпроса „Кое е излишно в автомобила ви”, цели 33% от респондантите са отговорили, че това са планките на волана за смяна на предавките, които никога не са ползвали.

Аз лично съм крайно изненадан от този отговор, но и в същото време не толкова. На първо място той се предопределя от мястото за провеждане на проучването – САЩ. На второ трябва да се изтъкне, че едно CVT с планки на волана е абсолютно същото като CVT без планки на волана, просто те не вършат никаква работа в този случай. Но какво да кажа за M3? Тогава те са източник на огромно удоволствие, ако търсите такова по време на шофиране.

Както и да е, да оставим размишленията настрани. Второто място в проучването се пада на автоматичните врати. Безполезността на тази функция изтъкват 24% от респондентите. Третото място е за шибедаха, който не върши работа на 21% от участниците в анкетата. Възниква въпросът: защо са го поръчали (и най-вероятно платили допълнително за него)?

Четвъртата и петата позиция в тази своеобразна класация се пада на електрическите задни стъкла и системата за динамично управление. Тя реално се различава съществено от другите функции, защото тук става въпрос за активна система за безопасност, която повишава маневреността и стабилността по време на шофиране. Електрическите стъкла са посочени за ненужни от 15%, а последната система – от 6% от респондентите.

опции в автомобила функции любопитно автомобили класация за надеждност