Кампания призовава мъжете: „Карайте като жени“

Цифрите показват, че вероятността жена зад волана да попадне в катастрофа е 8 пъти по-ниска

кампания шофьори мъже жени пътна безопасност

Victimes & Citoyens

О старял или не, но стереотипът, че мъжете са по-добри шофьори от жените е актуален и днес. Е, Франция току що наля бензин в този задочен спор между половете, след като асоциация за безопасност по пътищата стартира нова кампания. Тя призовава мъжете да „шофират като жени“, внимателно искат да кажат, с уважение към оставалите участници.

Кампанията, която ми е интересно как би се приела в България, е дело на асоциацията Victimes & Citoyens. Посланието, в което искат да ни убедят, е, че „за да останем живи зад волана, най-доброто нещо е да възприемем същото поведение като жените.” Групата вярва, че този подход ще води до по-малко инциденти и ще намали броя на смъртните случаи по пътищата.

Това дръзко твърдение, което със сигурност ще грабне вниманието на мъжете, е подплатено с цифри. Статистическите данни показват, че мъжете представляват много по-голям риск за безопасността от жените зад вонана.

И ето конкретика, мъжете са отговорни за цели 84% ог фаталните инциденти във Франция. На тях се пада и 75% от сериозно пострадалите. Особено притеснителен е фактът, че 93% от инцидентите с пияни шофьори са причинени от млади водачи от мъжки пол.

Като контраст на това е информацията, че вероятността жена да попадне във фатален инцидент е 8 пъти по-ниска.

Естествено, веднага на преден план изпъква доводът, че мъжете съставляват по-голямата част от шофьорите. Това е така, но разликата не е толкова драстична. Жените-шофьори във Франция са 42%, а по-старо проучване, че годишният им пробег от около 11 200 км не е толкова далеч от средния за мъжете – 12 500 км.

Скорошно проучване от Insurance Institute for Highway Safety разкрива подобни данни в САЩ. Между 1975 и 2021 г. мъжете зад волана са били отговорни за значително по-висок брой инциденти с фатален край спрямо колегите си от нежния пол.

мъже срещу жени жени пилоти шофьори пътна безопасност Франция