Корея: За пръв път в историята си Hyundai нае жени за механици

Това се случва след натиск от профсъюз и активисти, доведе до наемането на шест жени от 200 отворени позиции на същата длъжност

Hyundai шоурум

iStock

В Европа забраняваме ДВГ през 2035 г., в голяма част от света това дори не се обсъжда. У нас равенството между половете е нещо, което не подлежи на коментар, но в Южна Корея си е тема табу. Доказва го фактът, че за пръв път в заводи на Hyundai в родината се позволява на жена да кандидатстват за автомеханици. Това се случва след натиск от профсъюз и активисти.

Третият по големина автомобилен производител е наел 6 жени от 200 нови позиции за техници. Пак е нещо. Това е прецедент в историята на компанията, започваща от 1967 г., казва изявление на Korea Metal Workers’ Union, предава Automotive News.

Преди това Hyundai позволяваше на жени, наети от подизпълнители, да работят като временни служители, докато споразумението не беше отменено от Върховния съд на Корея през 2012 г. Сега броят на жените е едва 2% от 28 000 техници в Корея, главно бивши временни работници, придобили статут на редовни служители, казва Ким Мин Юнг, изпълнителен директор в профсъюза.

Hyundai планира да наеме допълнителни 500 човека за позицията, като профсъюзът се надява броят на жените да е по-голям. Дано не е пропорционален на първия в историята случай, защото иначе ще бъдат наети 15 дами…

Името на Hyundai бе замесено в сериозен скандал в САЩ, когато се установи, че доставчици, някои от които подразделения на Hyundai Group, са наемали непълнолетни на работа в САЩ. Компанията тогава се разграничи от практиката на свои доставчици да наемат деца и на 12-годишна възраст, обвиненията продължиха и след това.

равенство любопитно автомобили Hyundai Корея жени