Какво ни казват VIN кодовете и как да ги разчитаме

Тези номера са неразделна част от историята на автомобилите

Мартин Дешев,
VIN номер ВИН

Skoda

К огато човек купува автомобил втора (или трета, четвърта и т.н) ръка, много често някой го съветва да провери VIN кода на колата. У нас той е известен като „номер на рамата“.

Това е една дълга поредица от букви и цифри, които са уникалният идентификационен номер на автомобила. На пръв поглед тя е произволна, но всъщност далеч не е така. VIN кодовете се издават по точно определен стандарт и всеки символ има значение, разказва Skoda.

VIN (Vehicle Identification Number – Идентификационен номер на превозното средство) е въведен през 1954 г. в САЩ. Превръща се в стандарт чак през 1981 г. и постепенно е приет от всички производители като добър начин да се проследява историята на всяко превозно средство.

Всеки VIN съдържа поредица от 17 символа, като един код може да бъде повторен най-рано 30 години след издаването си. На теория е възможно вече някой нов автомобил да има идентичен VIN с 30-годишен предшественик, но се смята за малко вероятно, тъй като има и други фактори като регион, производител и просто фактът, че по-старият автомобил отдавна може да е бракуван.

И така, каква информация ни дава всеки VIN?

Първите три символа са Световният идентификационен номер на производителя. Те също имат своето значение. Първата буква е регионът на компанията. За Европа например са заделени английските букви от S до Z.

Втората буква е за страната, като една страна може да има заделени няколко букви. Третата буква символизира производителя.

Следва нова секция от шест символа. Това е секцията за описание на превозното средство – модел, купе, двигател, скоростна кутия, вид задвижване и дори дали колата оригинално е с ляв или десен волан. Тук комбинациите могат да са всякакви, включително и специфични за всеки модел.

Позиция 9 във VIN-а е т.нар. код за сигурност. Това е цифра, която се генерира от производителя според специална математическа формула за всеки VIN. Тя е гаранция, че номерът е автентичен и издаден от производителя.

Позиции 10 до 17 са уникалният сериен номер на превозното средство. Той включва година на производство (представен чрез буква от английската азбука), следван от цифра, която означава кода на завода, в който е произведен конкретният автомобил. Последните позиции са пореден номер на поточната линия.

Как да разчитаме VIN кодовете?

Макар всяка позиция да има определено значение, производителите имат свободата да избират с какви символи да идентифицират годината, описанието на колата и т.н. Затова, ако не познавате някой много върл фен, е нужно да се използва VIN „декодер“, който да е запознат с конкретната марка. Дори и в интернет могат да се намерят подобни сайтове, макар че не винаги може да им се има доверие. Skoda например препоръчва да се използват специализирани компании, оторизирани дилъри и сервизи, както и бази данни за катастрофирали и откраднати превозни средства.

Тъй като VIN кодът е важен за историята и идентификацията на всяко превозно средство, той е щампован на няколко места по автомобила. Това позволява да се свери, че всичките му части са си негови и не е „сглобено“ от няколко коли. А освен това вече е щампован и на видно място, обикновено под предното стъкло, защото дава важна информация на спешните екипи при катастрофа, тъй като има различни процедури, които трябва да се спазват например при електрически автомобил или такъв с дизелов или бензинов двигател.

Източник на статията: Skoda

VinFast VF 3 автомобили коли втора ръка коли на старо коли съвети полезно