Кадиев иска забрана за регистрация на автомобили с десен волан

,
defaultimg

netinfo

Д епутатът Георги Кадиев ще внесе Законопроект за забрана регистрацията на автомобили с обратен волан.

Ето какво написа в профила си във Фейсбук Георги Кадиев:

"На 1 август на бул. Ломско шосе микробус с десен волан прави непозволен обратен завой. Загива моторист. КАТ не дава информация колко катастрофи и загинали хора има от подобни автомобили с обратен волан. Но всички съзнаваме, че при тях видимостта е по-лоша и вероятността от ПТП по-голяма. Затова внасям от името на ПП ‪#‎НормалнаДържава Законопроект за забрана регистрацията на автомобили с обратен волан".

В мотивите към проекта за Закон за изменение и допълнение на Закона за движение по пътищата ПП Нормална Държава посочва, че няма информация от КАТ за точния брой ПТП-та с участието на автомобили с обратен брой, но от началото на 2015 г. в медиите е съобщено за над 10 катастрофи с участието на такива автомобили.

„Ограничение на регистрацията на автомобили или пълна забрана за движение на автомобили с обратен волан действа в 16 държави, сред които са и Словакия, Полша, Хърватия и Сърбия.“

Конкретното предложение касае чл. 140, в който се добавя нова ал. 3 с текст:

(3) До регистрация не се допускат пътни превозни средства технически пригодени за движение в пътни условия, различни от тези, които са нормативно определение в Република България и този закон, в това число и по отношение на посоката на движение в пътните платна.

Войната по пътищата не спира, а с нея не спират и палиативните предложения за противодействие на изтреблението на пътя. Вън от съмнение е фактът, че шофирането на автомобил с десен волан в България е свързано с влошена видимост. Тя води до повишаване на риска от инциденти. В тази връзка предложението на Кадиев има резон, но то е поредното доказателство, че у нас всичко се прави на парче, вместо проблемите да се решават кардинално.

Четете още:

Китайското копие на Tiguan струва 21 000 лв.

Канадци твърдят, че са намерили лек срещу задръстванията

Източник на статията: Vesti.bg

любопитно автомобили Георги Кадиев десен волан