Италия конфискува автомобили на Fiat, били незаконни

Микроавтомобилът Topolino нарушава италиански закон, заради който правителството накара Alfa Romeo да прекръсти Milano на Junior

Fiat Topolino

, Fiat

Fiat Topolino

И талианска финансова полиция конфискува десетки Fiat Topolino, върху които има емблема с националния флаг на страната. Това е проблем, защото закон казва, че не можеш да брандираш продукт като италиански, ако той не се произвежда в Италия. В случая, Topolino се прави в Мароко.

Така нареченият закон Made in Italy бе в основата на скандала, разиграл се между правителството и Stellantis. Alfa Romeo, която е под шапката на концерна, представи компактния SUV Milano, но ден след това от правителството казаха, че автомобилът не може да носи име на италиански град, тъй като се произвежда в Полша. Заради това Alfa Romeo реши да го прекръсти на Junior.

Сега този задочен спор между правителството и Stellantis продължава, след като на пристанището в Ливорно бяха запорирали въпросните Topolino.

Решението е да се премахне въпросната емблема с италианския флаг от автомобилите, които се поставят, защото колата е разработена в Торино, казва Stellantis. Но се произвежда в Мароко, казва Италия.

Оригиналното Topolino (от италиански: малка мишка) е един от първите масови превозни средства в Италия от 30-те години на миналия век. Възродената версия се очаква да струва от 9890 евро.

Fiat FIAT Topolino Made in Italy