Hyundai предвижда 12 мега тенденции, които ще променят света ни

defaultimg

netinfo

Г олеми технологии, огромни масиви данни и големи градове. Така мислят умовете от Project Ioniq Lab, нов инкубатор, организиран от Hyundai, чиято цел е да разбере как новите тенденции ще повлияят на мобилността през следващите 10-15 години.

Според Hyundai, Лабораторията ще изследва четири ключови области: свободата на придвижване, свободата да се свързваш към ежедневния живот по време на движение, свободата от инциденти, свободата от вредни емисии и изпускане на енергия.

Екипът е съставен от 20 учени, водени от д-р Суун Йонг Лий от Националния университет в Сеул.

Първият им проект е да направят списък от 12 „мега тенденции“, които ще оформят света към 2030 г. Те трябва да оценят и ефекта, които тези тенденции ще окажат върху мобилността.

И така:

1. Хипер свързано общество. Как се свързваме към технологиите, как технологиите са свързват с нас и данните, които това взаимодействие генерира, ще оформят голяма част от света на бъдещето, включително и начина на придвижването ни.

2. Хипер застаряващо общество. Предвижданията са, че към 2013 г. цели 21% от населението на Земята ще е на възраст 65 или повече години. Техните нужди ще са огромен фактор при оформянето на автомобилния дизайн.

3. Eco-ism. Глобалното затопляне и намаляване на източниците на енергия ще се превърнат в един от определящите фактори през следващите няколко десетилетия. Независимо дали ви харесва или не, но общественият транспорт трябва да бъде в челото като средство за намиране на начини за минимизиране на проблемите.

4. Multi-layered Mash-up. По-тесни връзки между различните индустрии посредством нови технологии.

5. Context awareness-based Indiviualization. Продължение на „internet of things“, при който нашите лични устройства научават личните ни предпочитания, какво обичаме и искаме да правим, а също и кога.

6. High Concept Society. Нови начини на производство и технологии, като 3D-принтиране например, ще позволят да се реагира по-бързо на клиентските изисквания.

7. Decentralization of Power. Задаващата се, водена от технологиите „Четвърта индустриална революция“ ще позволи на групи, които преди не са били подобаващо представени на световната сцена, да имат по-голямо влияние.

8. Anxiety and Chaos. Технологичният напредък ще доведе до нови заплахи за световната и лична сигурност, от които клиентите активно ще търсят решения за неутрализирането им.

9. Sharing Economy. Това вече е набираща сила тенденция, която един ден ще доведе до споделяне между хората на услуги и активи, включително транспорт – в кварталите може да останат само по няколко автомобила, които да се споделят между всички.

10. Co-Evolution. С развитието на технологиите, особено на Изкуствения интелект, мястото на хората в света ще се промени, особено в ролята му на основна работна единица. Но това отваря и възможности за ново взаимодействие между човек и машина.

11. Мега урбанизация. Обединените нации предвиждат, че, към 2030 г., 70% от световното население – около 4,9 млрд. – ще живеят в градовете. Това означава, че градският транспорт, както и личният, ще трябва да бъде напълно преосмислен.

12. Neo-Frontierism. Тъй като планетата ни ще се пренасели, на цивилизацията може да се наложи да слезе под земята, или пък да се качи към небето, за да се намери свободно пространство. Това ще промени радикално начина ни не придвижване.

Може и да звучи радикално, но светът се променя много бързо. Индустриалната революция от XIX век доведе до огромни социални промени, които технологиите настигнаха след десетилетия. Изглежда, че сега технологиите водят развитието на света. Надеждите са, че те ще ни помогнат по-лесно да се адаптираме към промените, които без съмнения ще настъпят.

Четете още:

Братушките създадоха прототип на автономен автобус

Opel публикува реалните данни за разхода на гориво

Източник на статията: Vesti.bg

мега тенденции мобилност мобилност на бъдещето любопитно автомобили Hyundai Хюндай