Германците оставят колите си заради евтината карта за транспорта

Една трета от анкетираните са я ползвали за дестинации, на които иначе биха отишли с автомобил

Валентин Маринов,
Германия билет 9 евро градски транспорт

iStock

М ного от закупилите въведената през юни в Германия промоционална комбинирана месечна карта от 9 евро за обществения транспорт посочват, че в много от случаите са предпочитали да вземат влак или автобус, вместо да пътуват с колата си, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Преди дни бе взето решение проектът да бъде удължен и през есента.

Превозният документ позволява неограниченото използване на транспорта в цялата регионална и местна мрежа - с изключение на високоскоростните влакове.

А Германия иска да насърчи използването на обществения транспорт и заради опазването на климата. В тази връзка бе отчетено, че трафикът в големите градове е намалял.

Около 31 процента от запитаните отговорят, че са използвали често промоционалния билет за дестинации, за които иначе са щели да използват автомобил, сочи проучване на Югав, направено по поръчка на ДПА. Осемнайсет процента са заменили напълно колите с обществения транспорт.

Двайсет и две на сто посочват, че са ползвали рядко картата - за дестинации, за които иначе биха се качили на кола.

Двайсет и осем процента са си купили промоционалния превозен документ само веднъж. Двайсет и две на сто от запитаните отговарят, че така или иначе вече са имали карта за пътуване с намаление и са ползвали отстъпка.

Всеки втори е използвал комбинирания билет за лични пътувания. Само малко под една четвърт, за да ходят на работа. Също толкова са го използвали предимно за туристически пътувания и екскурзии.

Какъв ще е ефектът от картата в дългосрочен план още не е ясно. Около 18 процента от анкетираните отговарят, че определено желаят да използват по-често в бъдеще автобуси и влакове; 22 на сто не искат. Мнозинството - 55 процента - са склонни да ползват този вид превоз, само ако отново има подобно намаление.

Проучването на Югав е направено сред 2038 участници между 22 и 24 август.

БТА

9 евро градски транспорт билет за градския транспорт Германия