Филмът с Брад Пит за Ф1 е сред най-скъпите, бюджетът му е над $300 млн.

Този факт е доста задължаващ, защото трябва да е най-добрият на Пит, за да бъде определен като финансов успех

Брат Пит Формула 1

Getty

Г олемите бюджети в Холивуд не са нещо странно, но дори и там бюджет от $300 за филм си е рисково начинание. А какво да кажем за филм, който вече е прехвърлил тази граница! Това значи, че лентата с Брад Пит за Формула 1 може да влезе в Топ 10 на най-скъпите филми в историята.

Макар и все още без заглавие, лентата се финансира от Apple, а Брат Пит играе оттеглил си състезател, който е помолен да се върне в падока, за да напътства млад талант.

Друга голяма звезда е режисьорът Джозеф Косински, който направи Top Gun: Maverick, друг филм, за който бяха похарчени много пари. Естествено, всички знаем и за ангажимента на Люис Хамилтън, който го раздава като един вид продуцент, като неговата роля е да се погрижи всичко в лентата да изглежда възможно най-близо до реалността.

Сред факторите, увеличили толкова много цената на лентата, е участието на истински състезателен болид, макар и болид от F2. Актьорите е трябвало да бъдат обучени, застраховани, взети са били и други условия под внимание, за да могат Пит и другият главен персонаж да го управляват.

Но не само това, продукцията започна през юли 2023 г., дни преди организацията на сценаристите SAG-AFTRA да започне стачка, която постави проекта на трупчета за 118 дни, а във филмовия процес това струва много пари.

За да може този проект да бъде наречен успешен, той трябва да е най-печелившият филм на Пит. Макар той да е сред А-отбора за Холивуд, неговият най-успешен филм е World War Z от 2013 г., спечелил $540,4 млн. в световния боксофис. Това звучи доста, но холивудското правило е, че приходите трябва да са двойно на бюджета, за да се излезе на нула, след което идва печалбата. Това значи, че лентата на Ф1 трябва да изкара над $600 млн., за да не бъде наречен провал.

кино Брат Пит Фолмула 1