Тестват китайското решение за обществен транспорт на бъдещето

Пламен Георгиев,
defaultimg

netinfo

В китайския град Цинхуандао започнаха изпитания на автобуса Transit Elevated Bus (TEB), съобщава „Синхуа“. Първият етап от изпитанията е съсредоточен върху оценка на енергоемкостта, спирачките и аеродинамиката.

Силно открояващият се със своя дизайн и размери автобус се движи на специални релси. Височината му е 4,8 метра и под него могат да се движат автомобили с до 2 метра височина.

В ТЕВ могат да се возят 300 човека, дължината му е 22 метра, а широчината – 7,8 метра. Той се движи по специално изградено трасе. В предната му част, на мястото, където обикновено сме свикнали да виждаме фаровете на различните превозни средства, при ТЕВ са заместени от светофари. Качването и слизането на пасажерите се извършва от специална платформа, наподобяваща жп перон.

За пръв път проектът TES бе представен на Международното изложение за високи технологии в Пекин през 2010. Работещият прототип бе показан на същото изложение този май.

Цинхуандао е първият град, където се провеждат изпитания на машината. В последствие те ще бъдат разгърнати в Нанян, Шенян, Тенцзин.

Не е ясно кога ще започне серийното вграждане на автобуса в транспортната мрежа на Китай. Сигурно е едно, той е много по-евтин и лесен за внедряване от изграждането на метро. Интерес към ТЕВ има и от други държави като Индия и Бразилия.

Четете още:

Братушките от Volgabus показаха този автобус на бъдещето

По улиците тръгна първият автобус без шофьор

Daimler тества автономен автобус

Източник на статията: Vesti.bg

автобус любопитно автомобили китайски автобус TES TEB