Цената на частите за Bugatti Veyron са ненормални, резервоарът струва 38 000 евро

Пламен Георгиев,
defaultimg

netinfo

Ц ената на резервните части (и цената на труда за смяната им) са тема, която вълнува автомобилните ентусиасти от момента, в който Veyron бе представен пред света (от 2005 г. в продажба). И макар моделът да не успя да реализира всичките 500 първоначално планувани бройки, тази тема се превърна във фолклор.

Говореше се за невероятни суми, но до момента нямаше нищо черно на бяло. Това се промени, след като специализираните сайтове разпространиха изтекли сертификационни документи на ЕРА от 2014 г. Цифрите са толкова впечатляващи, че фолклорът по темата има своето реално покритие.

Ще започнем с най-скъпите части. Ако, по някаква причина, собственик на Bugatti Veyron се нуждае от смяна на резервоар, то той ще трябва да плати 17 904 евро. Ако същият пожелае той да бъде сменен от механици на Bugatti, това ще добави още 20 000 евро, което означава тотал от 37 904 евро. ($43,080). Това се доближава до стартовата цена за новия Mercedes-AMG A35.

Ако пък Veyron се нуждае от смяна на всичките си четири турбини, всяка една от тях струва по 5640 евро, а трудът ще добави допълнителни 8000 за смяна, но само на две, т.е. ако трябва да бъдат сменени четири – това ще струва 22 560 плюс 16 000 за работа (общо 38 560 евро). Нещо повече, всяка охладителна система на двойката турбини струва 7917 евро, а трудът за смяната „само” 1800.

Интересното е, че повечето резервни части вървят със задължителна смяна от Bugatti. Така например Veyron използва същите сензори за отчитане на налягането в турбините, каквито се монтират в Golf GTI и Audi A3. Цената на тези сензори за въпросните два модела е 16,50 евро, но смяната им при Veyron излиза по 1600 евро всеки. Още по-ненормална е цената за смяна на сензора, отчитащ позицията на разпределителния вал. Самият сензор струва едва 7,92 евро. Същият се използва от VW Jetta (IV) и Golf, но смяната му с нов излиза 5200 евро.

Ако искате да видите всички ненормални цени, вижте документите в следния линк.

За пръв път на живо: новият Range Rover Evoque в България

Може би откриха спасение за двигателя с вътрешно горене

Проектът за постигане на 1600 км/ч по земя фалира

Източник на статията: Vesti.bg

любопитно автомобили Бугати Вейрон Bugatti Bugatti Veyron