Airspeeder Mk4 е най-бързата летяща „кола”, направена е за състезания

Електрическото превозно средство с вертикално излитане и кацане (eVTOL) може да развие до 360 км/ч с екипаж на борда, твърди създателят му Alauda Aeronautics

Пламен Георгиев,
Airspeeder Mk4

, Newspress/Air Speeder

Airspeeder Mk4

В чера шефът на Ф1 каза, че върховната състезателна серия никога няма да премине изцяло на ток. Днес идва новината от Alauda Aeronautics, че са готови да направят друг, изцяло електрически шампионат. За него няма нужда от изградена инфраструктура (пистите са скъпи), защото изпълнителният директор Мат Пиърсън иска шампионатът да се провежда над земята, във въздуха.

Творението на Alauda Aeronautics се нарича Airspeeder Mk4 – първият (и най-бърз) в света управляван от човек летящ автомобил. За летящото превозно средство с вертикално излитане и кацане (eVTOL) австралийската компания твърди, че може да достигне до 360 км/ч от място за 30 секунди.

Основното му предназначение е за състезания. Максималната дължина на полета е 300 км. Airspeeder Mk4 е разработен на базата на дистанционно контролирания Mk3, който има над 350 успешни теста.

Newspress/Air Speeder

Задвижването на Airspeeder Mk4 се осигурява от турбогенератор с мощност 1360 к.с. Технологията позволява за захранване да се използва зелен водород. Двигателят Thunderstrike използва техники за 3D принтиране, разработени в космическата индустрия за ракетни двигатели.

Alauda Aerospace планира да започне реални тестове с пилот на борда до края на март. Летателния апарат ще е готов да стартира в Airspeeder Racing Championship през 2024 г. Дали това ще стане...

летящи коли летящи автомобили VTOL EVTOL Airspeeder Mk4 Alauda Aeronautics