7 прохода, с които не всеки може да се справи

Или пък може до степен, че нивото на адреналин достигне максимални граници, ако атаката се осъществи на задно и по възможност с ръчно скоростна кутия

Пламен Георгиев,
Трансфагарашан

, iStock

Трансфагарашан

П ланините предлагат не само естествена красота, туризъм, условия за каране на ски и сноуборд, но и вълнуващи пътища за шофиране. Имаме един много близо до България, затова ще започнем именно с него.

Трансфагарашан, Румъния

След като през 2009 г. Джереми Кларксън обяви в Top Gear, че Трансфагарашан е един от най-атрактивните пътища в света, проходът придоби международна слава. Това е повече от разбираемо, защото съчетава красотата на Карпатите с безброй серпентини, за които си мечтаят много шофьори.

При това говорим за трасе с дължина 151 км, което лакатуши между водопади, тунели, серпентини и се издига до 2000 м над морското равнище.

Грандиозният строителен проект е завършен за само четири години, като по време на изграждането му смъртта си са намерили 40 човека. Използвани са над 6000 тона динамит за взривяване на скални масиви.

 Trol Road

iStock

Trol Road

Тролстиген, Норвегия

Трасето RV63 е открито през 1936 г. но нас ни интересува специално частта от него, наречена „Стълбата на троловете“. Това е най-помпозната част от планинския проход, съставена от 11 обратни завоя, като наклонът достига 9%. На върха има паркинг и площадка, от която се открива възхитителната гледка към заобикалящите планини и водопада Stigfossen с височина 180 метра.

Проходът Сан Болдо, Италия

Построен през лятото на 1918 г. само за три месеца, по инициатива на австрийската армия, трасето е наречено „Пътят на 100-те дни“. В строежа на Passo San Boldo са включени жени, деца, пленници и е изграден поради логистичната нужда на военните и техните планове. Целта е била наклонът да не превишава 12%. За целта се изграждат 5 тунела и 6 моста. Ограничението на скоростта тук е 30 км/ч.

 El paso de Los Caracoles

Facebook

El paso de Los Caracoles

Пътят на охлювите, Чили

Симетричните необезопасени фиби на чилийският проход Paso de los Caracoles са донесли световна известност на това място. Името си този проход носи заради 29-те си серпентини, които отвеждат автомобилите от 800 метра надморска височина в подножието до обичайната за Андите височина от 3207 метра на границата с Аржентина. Необичайно за подобен тип път е огромният трафик, тръгващ от пристанищния град Валпараисо.

Ласет де Монверние, Франция

Дължината на отсечката е 3,4 км, но преминаването им не е толкова лесно. На всеки 150 метра пътят прави завой на 180 градуса. Гледан отстрани, човек трудно би повярвал, че разликата между най-долната и най-високата точка е само 280 метра. Тази отсечка е от любимите на организаторите на „Тур дьо Франс“, със серпентините завършва 18-и етап на колоездачния маратон.

 Sani Pass

iStock

Sani Pass

Сани Пас, ЮАР

Пътят се намира на границата между ЮАР и Лесото. Проходът пресича Голямата стръмнина на Южна Африка в най-високия му район, планините Дракенсберг. Започва на височина 1544 м, като най-високата му точка е 2876 м. Пътят е макадам, асфалт няма, затова е много важно правилно да се преценят възможностите на автомобила, с който ще бъде атакуван този проход.

 Furka Pass

iStock

Furka Pass

Фурка, Швейцария

След като „Гилдфингър“, една от сериите за прословутия Агент 007, излиза на екран, проходът Фурка става един от най-известните. За това помага и емблематичният хотел „Белведере“, любимо място на Шон Конъри. Иначе 31-километровата отсечка минава покрай красив ледник и издълбана в скалата железопътна линия. Най-високата точка на прохода е на 2436 метра.

проходи Трансфагарашан любопитно електромобили