18 км въглеродна нишка за изработване на тази карбонова джанта

Пламен Георгиев,
defaultimg

netinfo

К арбоновите джанти не са новост, вече ги има в серийно производство, а последният производител, присъединил се към тази тенденция, е Porschе. Към момента компанията от Цуфенхаузен предлага новите джанти CF само за серията 911 Turbo S Exclusive, но вероятно това ще се промени и други модели също ще се възползват от луксозната екстра.

Интересното е, че компанията е произвела най-голямата в света машина за сплитане на карбоновите нишки за джантите CF. А това са 20x9-инчови предни и 20x11,5-инчови задни джанти.

По-интересното е, че за производството на една джанта се използват въглеродна нишка с дължина близо 18 км и 25,8 кв. м материал, нарязан на 200 парчета – това се изисква за производство на една джанта. Резултатът е джанта с тегло, което е 20% по-ниско и 20% по-здрава структура спрямо кованата алуминиева джанта.

Цената на джантата в Германия е 15 232 евро, което е почти 30 000 лева. Знам, че това изглежда доста солена екстра, но нека ви кажем цената на карбоновите джанти Aircore на Koenigsegg: $64 000 с данъците.

Четете още:

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК

Mazda разработва турбо двигател. По-точно – с 3 турбини

Красота. Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet

Намериха пазар за проблемните Golf-ове от „Дизелгейт”

Източник на статията: Vesti.bg

любопитно автомобили карбонови джанти джанти Porsche