Всеки пети автомобил в Норвегия е електрически

Заради голямото търсене и дефицита в бюджета държавата започва да премахва някои от облагите на e-колите

,
Norway EV

iStock

В секи пети автомобил, който се движи по норвежките пътища, е електрически, като делът им е нараснал двойно за по-малко от три години, обяви местната Асоциация на електрическите превозни средства, цитирана от Франс прес и БТА.

"Снежната топка се търкаля все по-бързо и все повече електрически коли се движат по норвежките пътища", изрази задоволството си генералната секретарка на асоциацията Кристина Бу на сайта на организацията.

Ако бяха необходими 10 години, за да може делът на EV в норвежкия автомобилен парк да нарасне от 0 до 10 на сто, което стана факт през март 2020 г., то, за да се удвои този дял бяха достатъчни по-малко от три години, добави асоциацията.

Таванът от 30 на сто би могъл да бъде достигнат до две години, според Кристина Бу.

Норвегия, която парадоксално е най-големият производител на въглеводороди в Западна Европа, си е поставила амбицията всички нови автомобили да са с нулеви емисии от 2025 г. Това е с 10 г. преди забраната на ДВГ в новите возила от Европейския съюз.

Щадящите природата автомобили се ползват с много предимства в северната страна - почти пълно освобождаване от данъци, намалени такси за паркиране на обществени паркинги, възможности за използване при определени обстоятелства на коридори за обществен транспорт и т.н. и т.н.

В резултат на това електрическите коли понастоящем са около 80 на сто от новите регистрации, а на пазара са достъпни все повече модели.

Сблъсквайки се с широкото разпространение на тези превозни средства и огромния дефицит в държавните финанси, норвежките власти обаче са започнали да премахват някои екстри.

От 1 януари освобождаването от ДДС (в размер на 25 на сто) при купуването на нов електрически автомобил ще бъде валидно само до лимит на цена до 500 000 крони (около 47 000 евро). Сумите над този таван ще се облагат с данък.

данъчни облекечия облекчения електрически автомобили Норвегия