Студентска е-кола постави нов рекорд за ускорение (видео)

Автомобилът на Greenteam ускорява от място до 100 км/ч за по-малко от 1,5 секунди

,
Greenteam car

Greenteam

Д айте път на младите. Припомняме си това мото покрай новината, че електрически прототип, дело на студенти, постави нов световен рекорд за ускорение.

Той влиза и в Гинес. А те са 20-ина младежи от Университета на Щутгарт. Нарекли са се Greenteam. И не отсега, а от години, като вече са се специализирали в такива разработки и постижения. Няма нищо чудно - те са следващите инженери и дизейнери в големите марки.

Возилото им е достигнало от място до 100 км/ч за удивителните 1,461 секунди, надминавайки предишния рекорд от 1,513 сек., поставен от екип в Швейцария през 2016 г.

Това е с 0,5 секунди по-бързо от Pininfarina Battista, с 0,6 сек. по-бързо от Ariel Hipercar и с 0,9 сек. по-бързо от Tesla Model S Plaid. Освен това е с почти цяла секунда по-бърз от Bugatti Chiron.

Рекордът е поставен на писта на Bosch в Ренинген.

Greenteam

Важен факт - теглото му е под 145 кг. А максималната мощност - 247 к.с. от два електрически мотора. Налице е задвижване на четирите колела и специални батерии.

Екипът е работил по проекта малко повече от година. Първоначално опитът трябваше да е миналия месец, но екипът беше принуден да го отмени поради технически проблеми.

Това е третият случай, в Greenteam поставя върхово постижение за ускорение. През 2012  г. той беше 2,681 секунди. По-късно стана притежание на студенти от Нидерландия и Швейцария.

Greenteam претърпя голям неуспех по-рано тази година, когато колата загуби контрол и се блъсна в гуми на пистата. Това стана през юли, като пилотът остана невредим.

Университет на Щутгарт

рекорди на Гинес рекорд Greenteam Университет на Щутгарт