Полски стартъп показа първите си електрически модели

Те са хечбек, комби и SUV. Използват платформа на Geely, дизайнът е дело на Pininfarina

Izera EV

, Izera

Izera t100

П олският стартъп за електромобили Izera обяви, че първите си три модела - хечбек, комби и SUV, предвидени да излязат на пазара до края на 2025 г. Те са базирани на платформа на Geely, а дизайнът им е дело на Pininfarina.

Izera

Izera бе основана през 2020 г. с подкрепата на полското правителство. Изграждането на завод в Явожно, Южна Полша, е в процес - е-колите ще се правят само там.

Pininfarina ще отговаря за дизайна на екстериора, интериора и информационно-развлекателната система.

Izera

Триото използва Sustainable Experience Architecture (SEA) на Geely, договорът бе подписан в края на миналата година.

Това е платформата, на която стъпиха Lotus Eletre, Zeekr 001, Zeekr 009. Което означава доста добър пробег. В случая с триото, той ще е “приблизително 440 км”, посочва марката.

 Izera z100

Izera

Izera z100

Означава също така, че моделите ще са премиум, ката Izera се позиционира доста високо. Ускорението до 100 км/ч e за по-малко от 7 секунди.

Името на SUV е z100, а на хечбека - t100.

Компанията майка на Izera Electromobility Poland (EMP) и Pininfarina също така обявиха планове за създаване на стажантска програма за дизайн в Торино.

Izera

Заводът в Явожно ще създаде около 2400 работни места, като има вероятност и за повече, когато компанията започне да се разраства. Поне такива са надеждите.

Електромобилите Izera биха били първите автомобили за масовия пазар от полска фирма, откакто FSO прекрати производството на Lanos през 2008 г.

електромобили Pininfarina Geely Полша Izera