Nissan ни показа магическото си летящо килимче (видео)

CMF-EV - платформата, от която ще излизат елетромобилите на марката. Първи е вълнуващият кросоувър Ariya

Nissan Ariya platform

Nissan

Nissan Ariya излиза през лятото в Европа и е първият електромобил на марката, произлязъл от новата платформа.

Nissan съвмем официално нарича това “магическо летящо килимче”. А съвсем официално е технологичната платформа (архитектура още), от която трябва да произлязат 15 електромобила до 2030 г.

Наречена е CMF-EV, така ще я срещате, когато четете за новите модели в бъдеще. Съответно това ще е техният произход, за който допринасят и останалите партньори в алианса - Renault и Mitsubishi.

От това, което виждаме и четем, излиза, че тя позволява инженерна и дизайнерска свобода. Защото е изградена така, че да предоставя повече пространство. Климатроникът, например, е поставен в двигателния отсек, таблото е тънко и компактно.

Нещо важно - подът е равен и също тънък, тъй като батериите са по-малки. Всичко това води до по-дълго междуосие, а оттам и повече пространство в интериора и по-добър комфорт. Централната конзола може да се мести (няма тунел за трансмисия), така вътре се отварят още повече място и простор или пък възможности за различни конфигурации.

Подобравя се пътното поведение, улеснява се шофирането…

В показания Nissan Ariya се започва от батерия с 63 kв/ч, която се охлажда и може да изкара около 360 км с едно зареждане, но това е само началото. Нататък броячът стига до 87 кв/ч за 500 км, които в момента се считат за гранични.

Nissan

А максималната мощност - от 214 к.с., до 239 к.с. при 300 Нм максимален въртящ момент, като може да достигне 600 Нм. Възможностите тук са няколко, благодарение на e-4ORCE.

Има два електромотора (но може да бъде и един), по един на двата моста. А мощността се предава и към четирите колела.

И, разбира се, като модел е показан кросоувърът Nissan Ariya, който излиза на пазара в Европа през лятото. Той поставя началото.

Nissan

електромобилите летящо килимче платформа E-GMP Nissan Ariya Nissan Ambition 2030