Китайците атакуват, и Geely стъпва в Европа

Марката е поредната от Поднебесната империя, която заявява апетита си към пазара на електромибили в Европа, при това на компактните градски модели

Пламен Георгиев,
Geely Geometry EX3 китайски автомобили

, Geely

Geely Geometry EX3

В секи уважаващ себе си фен на „Междузвездни войни” е чувал фразата: Execute Order 66. Нищо чудно такава да са получили и всички големи китайски автомобилни компании от правителството си, след като сега става ясно, че поредната компания стъпва в Европа, при това атаката започва от Централна и Източна Европа, нещо необичайно досега.

Става въпрос за Geely Automotive Group, която подсипа споразумение за стратегическо сътрудничество с унгарската Grand Automotive Central Europe, чрез която китайците ще стъпят в ЕС.

 Geely Geometry EX3

Geely

Geely Geometry EX3

Основната дейност на Grand Automotive Central Europe е вносът и дистрибуцията на Nissan в Унгария, Чехия и Словакия, пише carnewschina.com.

Стъпването на тези три пазара ще е първата стъпка на Geely в Европа. Продажбите на компактния ел. кросоувър Geometry C ще започне през първата половина на 2023 г. Електрическият модел е с мощност 200 к.с. и батерии с капацитет 53 и 70 kWh.

Между другото през уикенда писахме и за втората китайска компания, която стъпи на родния автомобилен пазар. Става въпрос за Dongfeng, която продава кросоувъра IX5, 7-местния 580, баничарката Banitsa (няма шега) и електромобила Е3.

Той разчита на литиево-ферофосфатната батерия (LiFePO4), която не съдържа т. нар. конфликтни метали. Тя е с капацитет 54 kWh. Синхронният му двигател с постоянни магнити е с мощност 163 к.с. и 300 Нм. Специалната цена на модела е 79 900 лв.

За да сме абсолютно прецизни, трябва да кажем, че Geely присъства на европейския пазар от 2018 г., но чрез марката си Lynk & Co и двата й модела 01 и 02, които се и произвеждат в завода Volvo Ghent в Белгия.

Geely китайски автомобили