HiPhi Z: футуристичният китайски електромобил влиза в производство

Моделът е оборудван стандартно с батерия с капацитет 120 kWh, който трябва да е достатъчен за пробег до 705 км

Пламен Георгиев,
HiPhi Z китайски автомобили

HiPhi

HiPhi Z

А втомобилът, описван като космически кораб на колела, HiPhi Z, бе качен на поточната линия в Китай, съобщава carnewschina.com. За него се прокраднаха и твърдения, че е един от най-поразителните автомобили в индустрията.

За новия модел на Human Horizons не сме чували много, след като в началото на юли бе показан в готов за поточната линия вариант. А на 20 декември първите екземпляри на иновативния електромобил бяха готови.

HiPhi

Подобно на кросоувъра HiPhi X, чийто стъпки следва Z, екстериорът е доста по-различен от познатите ни електромобили. Освен любопитната форма на Z и срещуположно отварящите се врати, предницата на колата е много любопитна със сложните LED фарове и правоъгълна решетка.

Уникалните дизайнерски решения продължават и в задната част, където виждаме LED-светлинна ивица и миниатюрно задно стъкло със сериозен спойлер над нея.

Интериорът е също толкова екстравагантен с комплексното LED амбиентно осветление в арматурното табло, големият централен екран, който може да е вертикален или хоризонтален. Стандартен е и голям Head-Up Display с добавена реалност, както и аудио системата Meridian с 23 високоговорителя.

HiPhi

А както сами може да се убедите, пътуващите двама отзад ще се радват на комфортна и пространството, каквито доскоро се свързваха само с германските премиум лимузини.

HiPhi

Както споменахме, основният акцент в технологично отношение е батерията с капацитет 120 kWh. Тя може да захранва само един мотор с 300 к.с. и 410 Нм, задвижващ задните колела. Но моторите може и да са два, естествено. Тук вече говорим за 600 к.с. и 820 Нм, които би трябвало да могат да ускорят големия автомобил до 100 км/ч за 3,8 секунди. От Human Horizons твърдят, че моделът може да предложи пробег до 705 км.

HiPhi

Китайските клиенти ще могат да получат ключовете си за HiPhi Z на цена между 610 000 и 630 000 юана (до $90 300). Първите доставки са планирани за януари.

електромобили в България китайски електромобили китайски автомобили HiPhi Z HiPhi