Електрическата Fiat Panda ще се прави в Сърбия, твърди Вучич

Това ще засили търговските отношение между Сърбия и Италия, заяви сръбският президент

Пламен Георгиев,
Fiat Centoventi Concept

, Fiat

Fiat Centoventi Concept дава представа какво може да очакваме от серийния модел.

С ръбският президент Александър Вучич заяви, че очаква Stellantis да произвежда електрическата Fiat Panda в Крагуевац, съобщава Automotive News.

Вучич казва още, че производството на електромобила ще засили търговския стокообмен между двете страни над настоящото ниво от 4,6 млрд. евро годишно.

Сръбският президент не посочва конкретна дата за старт на това производство. Изявлението му дойде в неделя, след като се срещна с италианския министър-председател Джорджа Малони.

Очакванията са електрическата Panda да бъде лансирана около средата на 2024 г. Тя ще ползва същата платформа Smart, на която е изграден и показаният наскоро Citroen e-C3. Вероятно и цените на модела ще се близки до тези на eC3,което ще рече около 23 300 евро, каквато е стартовата цена на френския модел. След 2025 г. ще се появи версия с по-малка батерия и по-малък пробег, но така стартовата цена ще падне под психологическата граница от 20 000 евро, към която всички се стремят.

През 2022 г. Stellantis и сръбското правителство подписаха договор на стойност 190 млн. евро за производство на електромобили в Крагуевац, но тогава не бе казано кой модел ще се прави в Сърбия. В завода преди се произвеждаше Fiat 500L.

Настоящото поколение на Panda се прави в завода край Неапол. Но FIOM, един от най-големите профсъюзи в Италия, разпространи становището си, че ще се бори срещу плановете на Stellantis да изнесе производството на Panda извън страната.

Наскоро Stellantis заяви, че производството на настоящата Panda в Помиляно, Неопол до 2026 г. През ноември Карлос Тавареш обяви, че тази дата дори може да не е крайната, ако ЕС се откаже от предложенията за затягане на нивата вредни емисии.

FIAT Panda hybrid Fiat 600e Сърбия Крагуевац Александър Вучич