BMW: електрическите М-ки ще изпреварят ДВГ и PHEV

Това трябва да стане до 2028 г., като този процес съвпада с целите на BMW Group да продаде 10 млн. електромобила до 2030 г.

Пламен Георгиев,
BMW i4 M50

, BMW

BMW i4 M50

BMW M остава оптимистично настроен по отношение на електрическото задвижване, обявявайки, че след четири години ще продава повече електромобили и плъг-ин хибридни модели спрямо автомобирите с двигател с вътрешно горене. До 2027 г. процентът на продаваните М-ки с ДВГ трябва да падне под 50.

Нещо повече, BMW M очаква към 2028 г. повече от 50% от продажбите на подразделението да са електромобили, докато продажбите на автомобили само с ДВГ да съставляват малко под една трета от общите продажби. В край на десетилетието на тях вече ще се падат една 10% от микса.

Това стана ясно от шефа на BMW M Франк ван Мийл по време на представяне на M2 и XM, съобщава Motor1.com, позовавайки се на Bimmer Today.

В момента електрическата гама на BMW M е съставена от i4 M50 и iX M60, но тази година ще бъде допълнена от i7 M70 и i5 M60. В момента тече развоен процес на суперспортен М-електромобил с електромотор във всяко колело.

В момента BMW има около дузина изцяло електрически модела, до края на 2024 г. поне 20% от продажбите на нови автомобили на компанията ще са изцяло електрическо задвижване. През 2025 г. всеки четвърти нов баварски автомобил ще е електрически, през 2026 г. – всеки трети.

Тази офанзива ще се води от новата гама модели, разработени на платформата Neue Klasse. В край на десетилетието компанията очаква всеки втори нов автомобил да е електрически.

BMW BMW M електромобили