2137 км обиколка на България с електромобил

Средството за първата обиколка на страната с електромобил е избраният за „Автомобил на годината в Европа” Kia EV6

Kia EV6 обиколка на България

Асоциация за устойчива мобилност

Е кипът на “Асоциация за устойчива мобилност” Калин Дедиков, Георги Павлов и Николай Китанов обиколиха България за 41 часа и 3 минути по предварително зададен маршрут, максимално близо до границите на държавата. Без почивка бяха изминати общо 2137 км, като единствените спирки са били за зареждане на електрическия кросоувър Kia EV6.

Качествата на Kia EV6, oпитът на екипа, натрупан в състезанията от световния шампионат с електромобили през годините, както и относително добре развитата зарядна инфраструктура у нас изиграха важна роля за постигане на крайния резултат. Най-сериозните изпитания пред екипа са били психическата умора от дългото безсъние и лошата пътна обстановка на някои места по маршрута, като пътищата в северната част на Добруджа и Странджа планина, където на места липсва асфалт в продължение на километри.

Асоциация за устойчива мобилност

EV6 е първият изцяло електрически модел на Kia, създаден на основата на иновативната технологична платформа E-GMP (Electric-Global Modular Platform. Моделът предлага автономен пробег от 528 км в комбиниран WLTP цикъл и революционна технология, която позволява високоскоростно зареждане от 10 до 80% от капацитета на батерията в рамките на 18 мин.

Точно след 41 часа и 3 минути от старта Дедиков, Павлов и Китанов достигнаха точката от която стартираха обиколката. Общият среден разход за изминатите 2137 км постигнат с Kia EV6 е 15,8kWh/100 км, а времето за движение по маршрута – 35:38 ч.

обиколка на България електромобили в България KIA EV6 KIA