В Китай борят задръстванията с гигантски автобус

defaultimg

netinfo

Китайската компания "Шънчжън Хуашъ фючър паркинг екуипмънт" разработи странно на вид, необичайно широко и високо возило, което може да превозва до 1200 пътници, съобщава "Ню Йорк таймс".

Въпреки че се нарича "удължен автобус", изобретението на "Хуашъ" в много отношения наподобява влак - с тази разлика, че не се нуждае нито от релсов път, нито от подземни тунели.

Пътническото отделение е с ширината на две пътни ленти, а возилото се носи високо над пътя, върху чифт наподобяващи ограда подпори, благодарение на които пътят остава свободен и колите могат спокойно да се движат под разтегления автобус, който се движи по фиксиран маршрут.

Широкото шест метра изобретение ще се задвижва от комбинация от електричество и слънчева енергия, която ще се добива с помощта на панели, монтирани на покрива на "автобуса" и по спирките.

Пилотният проект за новото возило се изпълнява в Пекин,

а още няколко града в Китай са проявили интерес.

Според компанията "автобусът", който ще се движи със средна скорост 40 км/ч. и може да намали задръстванията по основните пътни артерии с 25 до 30%. Един "удължен автобус" може да замени до 40 конвенционални автобуса, като в същото време ще спестява по 860 тона гориво и 2640 тона въглеродни емисии, твърди проектантът на возилото Ючжоу Сън.

"Идеята ми хрумна, докато проучвах иновативни начини за осигуряване на места за паркиране на автомобили и велосипеди", обясни Сън, който основал компанията заедно с няколко партньори миналата година. "Видях задръстването и се зачудих дали не е възможно автобусите да се вдигнат високо във въздуха".

Проектът отразява редица проблеми,

свързани с експлозивния икономически растеж на Китай. През последните години градското население на страната се разрасна бързо. Миналата година консултантската фирма "Маккинси" изчисли, че до 2015 г. в градовете ще заживеят още 350 млн. души - повече от цялото население на Съединените щати. Над 220 града ще имат население над един милион души. За сравнение в момента в Европа има 35 такива градове.

Успоредно с увеличаването на благата се увеличава и броят на колите, което води до все по-големи задръствания.

Всичко това поражда огромна необходимост от градска инфраструктура. Според "Маккинси" до 2025 г. в Китай може да бъдат изградени 170 нови системи за масов транспорт.

Същевременно

Китай е най-големият замърсител в света

и Пекин се старае да намали емисиите на парникови газове. Властите насърчават използването на слънчева енергия и въвеждането на технологии, които пестят гориво.

Изобретението на "Хуашъ" изглежда е получило първоначално одобрение от властите и в Пекин ще бъде изградена пробна 9-километрова отсечка. Ако проектът се окаже успешен, ще се изградят още 116 км. Цената на проекта е 7,4 млн. долара за един "разтеглен автобус" и около 40 км пътни съоръжения - приблизително една десета от разходите, които биха били необходими за изграждането подземно метро със същата дължина.

Източник на статията: Vesti.bg

задръствания Китай