Седмицата: големи промени за големи момчета

Mazda представи новия си флагман, Mercedes планира голяма сеч, Формула 1 ще претърпи промени

,
колаж обзор 5 февруари 2023

CarMarket.bg

С едмицата, в която прекрачихме във февруари и започнахме да усещаме някаква зима, не предложи големи премиери и чутовни автомобилни новини, но това е нормално като за начало на годината.

Проследихме обаче новини, свързани с големи процеси, големи марки, големи автомобили (SUV), а оттам и големи момчета (или момичета), които си ги купуват. Големи като положение, пари, амбиции, мечти и т.н.

В тази връзка за започнем с Mercerdes, която представи фейслифт на GLE-Class. И купето, и SUV вече ще се предлагат само като хибриди, като има и такъв дизел.

Още нещо и доста по-значимо - задава се сеч в гамата на Трилъчевата звезда. В близките години ще бъдат съкратени купета, комбита, кросоувъри, ще останат 14 от 33 каросерии.

Отиваме на американска земя, за която най-вече е предназначен Mazda СХ-90. Това е новият флагман на японската марка, най-мощният й сериен модел досега.

В края на седмицата в САЩ започна процес по предефиниране на понятието SUV. Защо го правят янките, можете да разберете от линка по-долу. Причината е обяснима.

Не по тази причина Range Rover обнови един от най-луксозните си парианти - Velar. А за да го направи още по-ексклузивен, но и по-практичен с новия PHEV.

Отбелязваме официализирането на променята в Renault Nissan, подробности за която ще научим в близките дни. Есенцията на този етап, че партньорството вече е абсолютно равнопоставено - френската марка намалява дела си от 43 на 15 процента в Nissan.

Двата бранда обаче остават съюзени, вече разработват нови проекти на няколко континента.

Все още се говори много за равносметката от 2022 г. - кой колко е продал. Така научихмче, че VW Golf (о, чудо!) не е бил №1 в Европа, изпреварен е от Peugeot 208. Че и в топ 3 не е бил.

Bugatti Chiron Profilee постави рекорд по продажба на нов автомобил - на търг.

А Skoda Enyaq vRS влезе в “Гинес” с два рекорда по… дрифт на лед.

Доста новини имаше и от Формула 1 - Ford се завръща, Honda остава, Audi бавно, но сигурно превзема Sauber.

Bugatti Chiron Profilee Skoda Enyaq Coupe RS Volkswagen Golf Peugeot 208 Формула 1 Mercedes GLE Renault Nissan Range Rover Velar Mazda CX-90 Mercedes обзор на седмицата