Skoda Enyaq vRS влезе в “Гинес” с два рекорда за дрифт на лед

Автомобилът измина 7,35 км настрани на специално трасе в Швеция

,
Skoda Enyaq RS ice record

Skoda

Н апълно електрическият Skoda Enyaq iV vRS SUV влезе в книгата на рекордите “Гинес”, при това не с едно, а с две върхови постижения. При това не с какво да е, а за продължителност на дрифт върху лед.

Технически вторият EV на чешката марка успя за измине настрани и без прекъсване 7,35 км. Това стана в Швеция, по кръг с диаметър 60 метра. Дрифтът отне 15 минути и 58 секунди, а обиколките бяха 39.

Skoda

Най-високата скорост на Enyaq  iV vRS бе 48,67 км/ч, а най-ниската - 31,64 км/ч. Зад волана бе Ричард Мийдън от списание Evo.

Автомобилът бе напално редови, с изключение на гумите с шипове Michelin Däckproffsen отпред и Nokian Hakkapelitta отзад. Те бяха с оригиналните 20-инчови колела за по-добро сцепление върху замръзналото езеро Stortjärnen.

Skoda

Skoda-та подобри миналогодишния рекорд за дрифт по лед, поставен от Subaru WRX - 6,22 км.

Марката в семейството на VW не пропуска да каже, че Enyaq RS технически е свалил два рекорда, тъй като Гинес има отделни категории за „Най-дълъг постоянен дрифт на кола върху лед“ и „Най-дълъг постоянен дрифт на електрическа кола върху лед”.

Skoda

Ричард Мийдън не за първи път поставя рекорд с Skoda. Той постигна 366 км/ч през  август 2011 г. с модифицирана Octavia RS.

Най-бързата Skoda тогава разполагаше с 600 к.с. от доработен 2,0-литров бензинов двигател, който й помогна да достигне впечатляваща скорост на Соленото езеро в Бонвил.

лед рекорди на Гинес дрифт Skoda Enyaq Coupe RS Skoda