Официално: Renault намали дела си в Nissan на само 15%

Сега двете компании са абсолютно равнопоставени по дялово участие в алианса си

Renault 4EVER Trophy

Renault

А лиансът между Renault Group и Nissan вече е различен и равнопоставен - нещо, което се очакваше да се случи в последните месеци.

Френската марка се съгласи да намали дела си в японската от 43 на 15 процента, предаде “Франс прес”. Още от самото начало на сътрудничеството преди две десетилетия на толкова възлиза участието на Nissan в Renault.

“Режията” ще прехвърли малко над 28 процента от акциите във френски тръст, се казва в изявление на компаниите в понеделник.

Renault, Nissan и младшият партньор на алианса Mitsubishi Motors също така планират да продължат напред чрез сътрудничество по конкретни проекти, включително в Индия, Южна Америка и Европа, пише още в информацията.

Така се потвърждава новината отпреди дни, че компаниите вече работят по пет нови проекта на посочените по-горе континенти.

Двете страни се приближаваха до решение от пролетта на м.г., когато Renault обяви плановете си за електрификация на бранда и за ревизиране на алианса с Nissan.

Nissan, със своите 15 на сто дял без право на глас в Renault, от години се стремeше да постигне по-балансирано разпределение на капитала в съвместното дружество с френския си партньор.

Сега японците ще инвестират в компанията за електромобили и софтуер Ampere, която бе създадена от Renault.

алианс Renault Nissan Nissan Renault