Ново 20: България чака инвестиция от 40 млн. евро в производство за е-коли

Не са казва коя е компанията, за какви компоненти става въпрос и в коя част на страната

Никола Стоянов

Министерство на икономиката и индустрията

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов

П роучват се възможностите за изграждане на завод за производство и сглобяване на автомобилни компоненти за електрически превозни средства в България. Очаква се инвестициите да надхвърлят 40 милиона евро, а броят на създадените нови работни места да достигне 800.

Това гласи съобщение на сайта на Министерството на икономиката и индустрията. Не се пояснява коя е фирмата (или фирмите), за какви компоненти става въпрос, в къде в България и т.н., и т.н.

Проектът беше представен на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов от представители на ръководството на чуждестранна компания. На този етап вече са проведени срещи за проучване на възможните места за изграждане на завода, се казва още в съобщението.

Българският автомобилен сектор е един от най-бързо развиващите се и компаниите планират нови разширения – всичко това е доказателство за конкурентоспособността на икономиката и опциите, които можем да предоставим“, така е цитиран министър Стоянов, който добавя, че фирмите в областта на електрониката, електротехниката, информационните технологии, химическата промишленост и др. отчитат добри резултати.

- България може да предложи висококвалифицирани кадри, но ние се интересуваме от привличането на инвеститори, които са готови да заплатят адекватно техния труд.“

Никола Стоянов е представил индустриалните зони на България като сфера за инвестиции и плановете на Министерството на икономиката и индустрията за тяхното развитие. Той е подчертал силните страни на България като място за инвестиции и обещал пълна административна подкрепа за решението за стартиране на новия проект.

На срещата присъстваха Стефан Йонков, ръководител на Службата за търговия и икономика в Генералното консулство на България в Мюнхен и представители на баварска компания за инвестиционно консултиране, включена в проекта, се казва още в информацията.

Разбираемо е, че няма много подробности предвид факта, че става въпрос за “проучване на възможност”, а не за подписване на договор все още.

Но също така трябва да е разбираемо, че сме резервирани. Подобни съобщения публикуваше и правителството на “Продължаваме промяната”. А преди него и предишното служебно. Останаха си пожелания (виж линка по-горе) - още чакаме да се режат ленти край Ловеч, Плевен, хъбове, инвестиции за милиарди и т.н.

Така че - да посмалим. И да бием тъпана, когато поне започне първа копка.

Никола Стоянов България инвестиции инвестиции в електромобили Министерство на икономиката