Нови изисквания за газовите уредби

Нови изисквания за газовите уредби

БГНЕС (архив)

Нови изисквания за газовите уредби

Нови изисквания за техническата изправност на автомобилите с газови уредби ще бъдат приети до месец, съобщи пред БНР директорът на изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" Валентин Божков.

От началото на годината бяха закрити пунктовете за тестване на газовите бутилки, като дейността им поеха пунктовете за годишен технически преглед.

Според Божков това не е довело до занижаване на изискванията за сигурност, а до прекратяване на фиктивните проверки.

Предстоящите промени са обсъдени с експерти и не са провокирани от взрива на автомобил на бензиностанция в Сандански, при който пострадаха четирима души, уверява той.

"Относно последния инцидент -  автомобилът е бил преглед по стария ред в старите пунктове, където не е имало видеонаблюдение.

Сега допълнителният контрол, който е с видеонаблюдение и при това се прави в рамките общия преглед за техническа изправност, е гаранция, че това няма как да се повтори.

Смятаме, че са необходими изменения в действащата наредба, които до един месец трябва да са факт.

Ще искаме вече да се гледа, освен всичко друго, и срокът на експлоатация на газовата бутилка, който е отразен от производителя, както и стриктно да се следи за това има или няма знак, поставен на задното стъкло на автомобила, а също и документ за съответствие на монтажа с нормативните изисквания", обяви Божков. 

Източник на статията: Vesti.bg

изисквания газови уредби автомобили