Никола Цолов спечели титлата във Формула 4 в дебютния си сезон

Българинът се качи три пъти на подиума в последния кръг, за да подпечати перфектния си сезон

Пламен Георгиев,
Никола Цолов

Никола Цолов / архив

К артинг шампиона ни Никола Цолов направи първата от големите крачки към Формула 1 с титла. Това е най-големият успех за роден пилот в пистовите надпревари. При това постигнат в дебютния му сезон.

С три качвания на подиума в предпоследния старт за годината, Цолов вече е недостижим за съотборника си в „Кампос Рейсинг” Хю Бартър.

Следващият месец ще се проведе последният кръг край Барселона. Макар да няма отношение за крайното класиране, състезанието е много важно за по-нататъшното развитие на родния талант, който е отправил взор към върха на моторния спорт. Той трябва да продължи с отличните си карания, за да впечатли скаутите. Дано и мениджърската компания на Фернандо Алонсо, управляваща кариерата на Цолов свърши също толкова добра работа, за да видим нашия пилот във Формула 3 догодина.

Със сигурност Никола го заслужава, тъй като за 18-те старта този сезон той спечели 10 пъти, 8 от които поредни, записа 12 полпозишъна, 14 най-бързи обиколки. Това е достатъчен атестат, че испанската Формула 4 е тясна като поле за изява на българина.

Нека му пожелаем през следващия сезон да направи поредната крачка към Формула 1, а след 3-4 години да имаме възможността да гледаме българин във Формула 1. Това е изключително трудна задача, защото, когато нямаш силен финансов гръб зад себе си (като Никола Латифи, който години наред блокираше много талантливи пилоти), трябва „говоренето” да правиш само на пистата и със зъби, нокти и много талант да си пробиваш пътя напред.

Формула 4 Никола Цолов