Mustang идва с 5,0-литров V8, дигитално табло като на BMW и специална серия за пистата

Най-популярният представител на школата Muscle cars забавлява с опцията за форсиране на двигателя чрез дистанционното управление, докато му се наслаждавате отстрани

Пламен Георгиев,
Ford Mustang 2024

Ford

Ford Mustang GT

Т ова е Ford Mustang 2024, вероятно последният по рода си след появата на оригинала през 1964 г. Със сигурност е единственият, който позволява да го форсирате чрез дистанционното управление, докато стоите острани и го съзерцавате.

Представен на автомобилния салон в Детройт, първият нов Mustang от девет години би трябвало да намери много фенове сред собствениците на настоящия модел. Дизайнът е много подобен, вдъхновен отново от предците, радвали феновете на т. нар. масъл карс между 1964-1970 г. Той остава верен и на задвижващата си формула, което ще рече, че слуховете за 4х4 и хибрид се оказаха димна завеса.

Това не значи, че Mustang е замръзнал във времето. Моделът предлага важни дизайнерски и хардуер подобрения, които трябва да му помогнат да се справи с конкуренцията на позавехналия, но супер популярен в САЩ Challenger, преди Stellantis да изпрати тази друга емблема към гробището на ДВГ.

Ford

Новият Mustang (обозначен като S650), е еволюционно развитие на досегашните форми, но веднага виждаме новите фарове с три LED ивици над основните светлини. Колесните арки са по-раздути, за да се придаде по-спортно излъчване

За пръв път версиите с 2,3-литров EcoBoost и 5,0-литровия GT ще се различават визуално един от друг. Акцентът е при втория, като въздуховодът в бронята е уголемен, а в предния капак има друг, който да помога да се оглажда 32-клапановият мотор. Като опция се предлага пакетът Performance, който добавя Torsen LSD, 390-милиметрови предни и 355-милиметрови задни спирачки Brembo, по-широки задни джанти и гуми. Допълнително има адаптивни амортисьори MagneRide, седалки  Recaro и активна изпускателна система.

 Ford Mustang Dark Horse

Ford

Ford Mustang Dark Horse

И тук веднага трябва да отдадем заслуженото на пистово ориентираната версия Ford Mustang Dark Horse. Ford са започнали работа по Mustang Dark Horse преди около три години, като са го оборудвали с 5,0-литровия Coyote V8 с мотовилки от Shelby GT500.

Но не само двигателят превръща Mustang Dark Horse в пистова играчка. Тук веднага изпъква и 6-степенната механична скоростна кутия Tremec. Клиентите могат да поръчат и 10-степенен „автомат”. Автомобилът има допълнителни отвори за охлаждане на спирачките, допълнително охлаждане на моторното масло, охлаждане на задната ос и уникален радиатор, който е по-лек и по-мощен.

 Ford Mustang Dark Horse

Ford

Ford Mustang Dark Horse

Окачването MagneRide е стандартно тук, като амортисьорите следят движението на колела 1000 пъти в секунда, настройвайки се спрямо пътните условия.

Ford

Някои от най-големите промени в Mustang виждаме в интериора, който определено напомня доста за извития дисплей на BMW. Мустангът идва с 12,4-инчови дигитално приборно табло с опция за удължаване на дисплея с 13,2-инчов SYNC 4 сензорен екран.

Ford

Резултатът е драматично разграничаване от предишния ретро интериор. Дисплеите предлагат отлична графика благодарение на същата Unreal Engine 3D технология, отговорна за реалистичността на едни от най-добрите видео игри.

Към момента Ford не разкриват техническите параметри на своите двигатели, но казва, че V8 в Mustang GT ще е най-мощният стандартен V8 до момента. Това значи, че новият GT трябва да е по-мощен от досегашните 466 к.с. и 569 Нм, преди да загуби 10 к.с. за моделна година 2022т. Логично е да очакваме, че и EcоBoost двигателят също ще е по-мощен от досегашните 314 к.с.

Ford Ford Mustang Ford Mustang 2024 Форд Мустанг Мах Е масъл карс