Камери срещу шофьори нарушители и по магистралите

Камери срещу шофьори нарушители и по магистралите

, БГНЕС

Камери срещу шофьори нарушители и по магистралите

Ке ери ще засичат шофьорите нарушители на 30 места по републиканските пътища от лятото, съобщи началникът на КАТ Алекси Стратиев след заседание на парламентарната комисия по транспорт. Тя разгледа предложения за промени в Закона за движение по пътищата.

15 камери на стойност 800 хил. лева ще сменят пътните полицаи на въпросните магистрали и основни пътни артерии.

"Това са най-вече пътищата с интензивно движение, международните пътища, тези към морето през Пловдив и през Велико Търново, пътят за Русе, за Видин, за Кулата. Всички тези места с координати ще бъдат оповестени, хората ще ги знаят", уточни Стратиев.

Парите за видео наблюдение са по линия на гаранционния фонд от застрахователите, където постъпват глобите за липса на застраховка "Гражданска отговорност", обясни още началникът на КАТ.

По думите му камерите ще работят денонощно и сами, без никаква намеса на оператор и „субективен фактор".

Депутатите от комисията по транспорт решиха промените в Закона за движение по пътищата, които засягат начинаещите водачи, да бъдат разгледани в пленарна зала.

Сред предложенията са водачите до 25-годишна възраст със стаж под една година да не могат да шофират през нощта и без придружител, да не превозват непълнолетни лица и за тях да важи по-нисък праг за допустимо количество алкохол в кръвта.

Източник на статията: Vesti.bg