Имитация на мерки? “По-строги” санкции за нарушителите на пътя от днес

Те касаят най-вече употребилите алкохол и каращите с висока скорост. Но си остават козметични

пиян шофьор алкохол

iStock

О т днес влизат в сила по-строги санкции за шофьори, употребили алкохол, каращи с превишена скорост, изпреварващи неправилно, както и за тези без поставен колан и говорещи по телефона без “хендсфри”, предаде БНР.

Те са свързани с отнемане на по-голям брой контролни точки и бяха предложени от служебното правителство през януари. Нормативните промени са обнародвани в Държавен вестник.

На първо място ще кажем, че са козметично по-строги. Въвеждането идва ли ще стресне “джигитите” на пътя. А като се има предвид какво се случва, колко много са нарушителите, инцидентите и хората, които губят живота си или получават тежки травми, трябва да се пипне много по-сериозно.

До този извод стигаме и като се огледаме в нашите съседни страни, пък и на Запад. Явно обаче държавата липсва и тук, по-скоро наблюдател е.

Шофьори, при които е установен алкохол в кръвта между 0,5 и 0,8 промила, ще имат с 8 точки по-малко в талона си, който се състои от общо 39. Ако дрегерът отчете между 0,8 и 1,2 промила, освен глоба ще се отнемат и 12 контролни точки.

При повторно нарушение броят на отнетите точки ще е 20. Повече точки - 15, ще се отнемат и при отказ на водача да бъде проверен за алкохол или тестван за употреба на наркотици.

За превишена скорост с над 50 км/ч в населено място санкцията ще бъде 18 точки, а за системно шофиране по този начин наказанието ще е 26 т.

С 3 точки повече ще се отнемат при неправилно изпреварване, създаващо опасност за движението.

Ако бъде хванат шофьор в аварийната лента на магистрала, ще губи 10 точки, а с 5 точки повече ще се отнемат за движение в насрещното платно.

Затягат се и санкциите при използване на телефон без “хендсфри”, при шофиране без колан или липса на каска за мотористите, както и при неправилно преминаване през жп прелез.

Закон за движение по пътищата мерки нарушения контролни точки КАТ шофиране в нетрезво състояние превишена скорост